Özel tiyatro işletmelerinde devlet desteğinin etkisi: İstanbul örneği
In private theater businesses the effect of government grant for: Istanbul case study
- Tez No: 240423
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN EREN GÜMÜŞTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sahne ve Görüntü Sanatları, İşletme, Economics, Performing and Visual Arts, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tiyatro, Tiyatro İşletmeleri, Özel Tiyatro İşletmeleri, Özel Tiyatro İşletmelerinde Devlet Desteği, Theater, Theater Businesses, Private Theater Businesses, Government Grant in Private Theater Businesses
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Özel tiyatro işletmeleri bulunduğu ülkenin kültür sanat politikasından direkt etkilenen sanat üreticileri konumundadırlar. Genel olarak Türkiye'de özellikle son dönemdeki izlenen kültür ve sanat politikalarının, özel olarak da bu politikalar sonucu verilen maddi desteklerin özel tiyatro işletmelerine olan etkisi bu çalışmanın içeriğini oluşturur.Kültür ve sanat, üretildiği ülkenin, milletini ayakta tutan, toplumsal bağlarını kuvvetlendiren, bireyi özgür düşünceye sevk eden ve toplumu arındıran araçlarıdır. Tiyatro, sanatların içinde bu etkileri sağlayan en yalın ve dolaysız olanıdır. Bir ülkedeki tiyatro kurumlarının sayısı o ülkedeki düşün ve eleştiri müesseselerinin dolayısıyla toplumsal gelişmişliğin göstergesidir.Tiyatronun sahip olduğu bu önemli etkinin devlet tarafından desteklenip etkinleştirilmesi ülke için bir aydınlanma hareketidir. Bu araştırma, özel tiyatro işletmelerine verilen devlet desteğinin işletme için yeterli olup olmadığını ve etkisinin işletmecilerinin bizzat doldurduğu anketlerle araştırılmasını içerir.
Özet (Çeviri)
The country's private theater businesses directly affected by culture, arts policy, arts producers are located. In general, applied in Turkey in the last period of culture and arts policy, specifically as a result of this policy, the financial support given to the impact of the private theater of operations will create the content of this work.Culture and art are being produced to sustain the country's nation, strengthen social ties to individuals and society refer to the free fall of the tools are free. Theater, art in providing these effects is the most simple and direct as possible. A number of theaters in the country, that country because of the social development of thinking and express their criticism.The theater has been supported by the significant impact of the government enabled the country is an enlightenment movement. This research, the private theater of operations for the government grant and the effect is sufficient for business operators to investigate and contain the person fills out the survey.