Osmanlı'dan günümüze Türk bürokratlarının eğitimi ve bürokrasi teorileri çerçevesinde değerlendirilmesi
Turkish bureaucrat's education with theories of bureaucracy asessment from Ottoman Empire to this days
  1. Tez No: 240425
  2. Yazar: AYŞE GÜVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bürokrasi, Osmanlı Bürokrasisi, Türk Bürokrasisi, Bürokrat, Bürokratların Eğitimi, Enderun, Mülkiye, Bureaucracy, Ottoman Bureaucracy, Türkish Bureaucracy, Bureaucrat, Education of Bureaucrats, Enderun, Mülkiye
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Her ne kadar olumsuz etkileri en aza indirilmeye çalışılsa da, günümüz dünyasının en etkin yapılarından biri olan bürokrasi, devlet kavramıyla birlikte ortaya çıkmıştır denilebilir. Çalışmamızda bürokrasi ile ilgili birçok tanıma yer verilmiş, tarihî süreç içerisindeki gelişimi ele alınırken, Türk bürokrasisi ve Türk bürokratlarının eğitimi ve yetiştirilmesi konusunun, Osmanlı'dan başlayarak günümüze kadarki seyrinin incelenmesi amaçlanmıştır.Bu çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde bürokrasi kuramı; tarihçesi, sınıflandırılması ve bürokrasiye dönük yaklaşımlar ele alınmış, ikinci bölümde; Osmanlı Devleti'nde Bürokrasi başlığı altında, Osmanlı devlet yapısındaki bürokratik oluşumlar ve bu dönemin bürokratlarını eğitme işini üstlenen Enderun Mektebi incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, Tanzimat dönemi ve sonrası Türk bürokrasisi çerçevesinde; Tanzimat dönemi, II. Abdülhamid dönemi, II. Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemi bürokrasileri ve bürokratik eğitimleri irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
However tried to decrease the negative effects to the least, the bureaucracy which is one of the most effective structure, that it can be said it had been risen up with the term of state. It had been given a lot of description of bureaucracy in our study, while taking hand the developing at the time of history, the subject of education and training Turkish bureaucracy and Turkish bureaucrats it had been aimed to investigate by beginning from Ottoman to our days.This study is composed of three main stages. In the first stage, bureaucracy theory; it?s history, it?s classification and as it is investigated about approches of bureaucracy in the second stage; under the head of bureaucracy at the state of Ottoman, bureaucratical structure of state of Ottoman and it had been investigated the Enderun Mektebi which educate the bureaucrats of that time. In the third stage; at the frame of our near period bureaucracy, the period of Tanzimat, the period of II. Abdülhamid, the period of II. Meşrutiyet and the period of republic bureaucracies and the bureaucratical education had been examined.