Türkiye'de elektrik enerjisi dağıtımının özelleştirilmesinde işletme hakkı devrine dayalı hisse satış yöntemi ve finansal boyutları: Kiler Grup örneği
The lot sale method and financial dimensions based on administrating right transfer which use for the privatization of the electricity energy disturibution in Turkey: Example of the Kiler Group
- Tez No: 240440
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ÇELİKKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Özelleştirme, Elektrik Enerjisi Dağıtımı, Hisse Satışı, Değerlendirme Kriterleri Analizi, Finansal Boyutlar, Privatization, Electricity Energy Disturibution, The Lot Sale, Evaluation, Criteria Analysis, Financial Dimension
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Özelleştirme konusu kamu işletmelerine tahsis edilen mal varlığının yönetiminde, finansman kaynaklarının ve yöneticilerin seçiminde gerekli esnekliğin bulunmaması sonucu, bu işletmelerde yeniden etkinliği sağlamak amacıyla gündeme gelmiştir.Türkiye'de ise özelleştirme kavramı, özellikle 1980'li yıllardan itibaren kalkınma planlarında ve hükümet programlarında geniş bir yer bulmuş; bugüne kadar gerekliliği ya da başarısı tartışılan bir çok özelleştirme uygulaması yapılmıştır. Günümüzde bu özelleştirme uygulamaları, stratejik sektörler olarak nitelendirilen elektrik, telekomünikasyon hizmetleri gibi sektörlerde de yapılmaya başlanmıştır.Yüksek lisans tezi olarak sunduğum bu çalışmada, Türkiye'de elektrik enerjisi dağıtımı alanında yapılan yatırımlarda kullanılan değerleme kriterlerinin analizi ?İşletme Hakkı Devrine Dayalı Hisse Satış Yöntemi? ile birlikte, özelleştirme uygulamaları çerçevesinde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Privatization have become a current issue in order to provide the sectors? activity again. Because the management of estate, economic sources that have appropriated to the public sector and choosing managers haven?t been provided the necessity about the flexibility. In Turkey, the concept of privatization have been situated in development plans and government programme since 1980s. A lot of privatization plans which have debated about it?s neccessity and success have been made from 1980 to today. In thesedays, these privatization plans have started to do in strategical sectors such as electricity, telecommunication, etc? In my master thesis, I have been studied carefully evaluation criteria analysis ?The Lot Sale Method based on Adminstrating Right Transfer? which used the investment of distribution area of the electricity energy in Turkey.