Türkiye ve İngiltere'de çalışanların mobbinge ilişkin algı ve tepkileri
The perceptions and the reactions of the workers in the circumstance of mobbing in Turkey and England
- Tez No: 240487
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Mobbing in Turkey, Bullying in England
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Mobbing, yaş, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeden, rahatsız etme, doğrudan veya dolaylı saldırganlık yoluyla ve kişiyi küçük düşürme amacıyla gerçekleştirilen herhangi bir kişiye yönelen saldırgan davranış biçimi olarak tanımlanmaktadır. Mobbing, hedef kişide endişe, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, strese neden olur; kişinin işine, içinde bulunduğu organizasyona ve yaşama dair ilgi ve isteği azalır.Çalışmanın birinci bölümünde mobbing kavramı ile ilgili farklı bakış açılarından birçok tanım sunulmuştur. Bunun yanında mobbingin ortaya çıkış nedenleri, etkileşim düzeyleri, karakteristik özellikleri, mobbing türleri ve mobbingin diğer kavramlarla ilişkileri, etkileri ve sonuçları ile ilgili bilgiler verilmiştir.İkinci bölümün ilk kısmında, öncelikle İngiltere'de mobbing(bullyingin) ortaya çıkışı, etkileri, yaşanmış mobbing örnekleri ve İngiltere'deki yasal süreç ayrıntılı olarak incelenmiştir. İkinci kısımda ise Türkiye'deki mobbing olgusuna yönelik algılar, bu alanda gelinen noktayı göstermesi açısından önemli bulunan yaşanmış mobbing vakaları ve Türkiye'deki yasal süreç ile ilgili bilgiler verilmiştir.Üçüncü bölüm, İngiltere ve Türkiye'de hizmet sektörlerinden süpermarketlerdeki çalışanlar üzerinde gerçekleştirilen uygulamayı kapsamaktadır. Bu çalışma ile İngiliz ve Türk çalışanların mobbinge ilişkin algı ve tepkileri açısından benzerlikler ve farklılıklar olup olmadığı araştırma kapsamına alınmıştır. Her iki ülkedeki farklı yaş ve cinsiyetlerdeki çalışanlardan amaca uygun olarak önceden hazırlanmış anketleri doldurmaları istenmiştir. Anket yolu ile toplanan veriler SPSS 13.0 yazılımı ile analiz edilmiştir. Bu araştırma hem çalışan hem de işverenlere, mobbing konusunda genel bir bakış açısı sağlamakla kalmayıp mobbing hakkında ayrıntılı bilgiler içerdiğinden mobbingin erken teşhis edilmesini ve hem çalışanların hem de organizasyonların mobbingin zararlı etkilerinden korunmasını hedeflemektedir.Anahtar Kelimeler : Mobbing, Türkiye'de Mobbing, İngiltere'de Bullying
Özet (Çeviri)
Mobbing is a term used to describe a form of offensive behaviour not specified under protected groups based on age, ethnicity, gender by which the object of the mobbing conduct is humiliated and directly or indirectly attacked with the aim to alienate him or her. Mobbing targets experienced anxiety, loss of concentration, frustration, stress, and shows less favorable attitudes towards job, organisation and life.In the first part of the study the meaning of the mobbing has been submitted from many perspectives. In addition to this, some information is given on the reasons of the emergence of mobbing, the levels of interaction, the characteristic features of mobbing, its types and the relationship of mobbing with the other terms, its effects and its consequences.In the second part of the research the emergence of mobbing(bullying) in England, its effects, the examples of mobbing from true life and legal procedure in England are examined in detail. Additionaly, in the second section of the second part, the information about the perception of the term mobbing in Turkey, the examples from true life that is seen important in the circumstance of mobbing and the legal procedure in Turkey is given.Third part consist of the practice that comprise the workers of the supermarkets from the service industry both in England and Turkey. The present research examined similarities and differences between English and Turkish workers? perception and reaction in the situation of mobbing. From both countries participants of diverse genders, ages are asked to fill in the research paper that is prepared to find out the differences of the perceptions and the reactions of workers in the situation of mobbing. The data from the research is analyzed with the program SPSS 13.00. This discussion aims to provide both the employers and employees with an overview but also with specific details to assist with recognizing mobbing and preventing severe harm to employees and organizations.