Toplam kalite yönetiminin örgüt kültürüne etkilerinin incelenmesi : Bozüyük Süt Gıda Tic. San. Ltd. Şti.'de bir uygulama
Examination of the effects of total quality management to organization culture
- Tez No: 240488
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN EREN GÜMÜŞTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, Örgüt, Kültür, Örgüt Kültürü, Verimlilik, Quality, Total Quality Management, Organization, Culture, Organization Culture, Efficiency
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Hızla küreselleşen ve rekabetin uluslararası düzeye ulaştığı günümüzde, işletmeler daha fazla müşteri odaklı bir yönetim anlayışını benimsemeye başlamışlardır. Müşteri beklentilerinin farklılık gösterdiği ve müşteri açısından seçeneklerin arttığı bir yüzyılda yaşamaktayız. Günümüzde kalite, bu müşteri tatminin sağlanmasında bir ölçü olarak kabul edilmektedir. Müşterilerin beklentilerini karşılayabilmek, işletme çapında katılımın sağlanması ile beraber sürekli gelişim, hataların önlenmesi ve takım çalışması ile olabilmektedir. Belirtilen bu öğeler, toplam kalite yönetiminin temelini oluşturmaktadır.Toplam kalite yönetiminin örgüte yerleşmesi ve devamlılığının sağlanması, örgüt kültürüne bağlıdır. Toplam kalite yönetimi, sadece kalite ve verimlilik öngören bir anlayış değildir. Bir bütünlük, birlik ve beraberlik içinde bir işletmenin tüm yönlerinde, insan davranışlarında, süreçlerde uygulanan yöntem ve tekniklerde, çalışma ortamında, üründe, yani bütünüyle örgüt kültüründe sürekli gelişim için değişimi esas alan bir anlayıştır. Örgüte, toplam kalite felsefesini aktarmak çok çabuk olabilecek bir olgu değildir. İşletmedeki çalışanların ortak değerlerini ifade eden örgüt kültürünü iyi anlamak ve belirtilen sistemi, örgüt kültürü temelinde oluşturmak gereklidir.Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, toplam kalite yönetimi konusu işlenmiştir. Kalite tanımı ile beraber, kalitenin tarihi gelişimi ve boyutları verildikten sonra toplam kalite yönetimi genel bir çerçevede anlatılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde örgüt kültürü kavramı ile ilişkin örgüt ve kültür tanımlarından sonra örgüt kültürüne ilişkin teorik bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde, toplam kalite yönetimi açısından örgüt kültürünün önemi belirtildikten sonra TKY `nin örgüt kültürüne genel etkisi ile beraber örgüt kültürü boyutları açısından oluşturduğu etki anlatılmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölümde araştırma amacına dayalı olarak anket yolu ile uygulama yapılan işletmede elde edilen veriler analiz edilip yorumlanmıştır. Bu çalışma sonunda toplam kalite yönetiminin, örgüt kültürüne etkisi olup olmadığının öğrenilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In our fast globalization world where the competition reaches the international level, enterprises begin to embrace an administration concept that is more customers focused. We are living in a century where customer expectations vary and number of selections increases in terms of the customer. Today, quality is accepted as a measurement to make this customer satisfaction. Being able to meet the customers? expectations may happen by continual development, prevention of the mistakes and team work together with ensuring enterprise-wide participation. These specified factors form the basis of Total Quality Management.Settling of total quality management into the organization and ensuring continuity depends on the organization culture. Total quality management is not a concept that only specifies quality and efficiency. It is a concept that predicates on every aspects of an organization in an integrity and unity, on human behaviors, on methods and techniques applied through processes, on working environment, on the product and on the change of continuous improvement in the whole organization culture. To convey the philosophy of total quality to the organization is not an easy action. It needs to understand the organization culture well which connotes the common values of the employees in the enterprise and develop the stated system on the basis of the organization culture.Our study consists of four parts. In the first part, total quality management subject is discussed. It is tried to express the historical development of the quality together with the definition of the quality and the total quality management in a general outline after sizes are given. In the second part, theoretical information about organization culture are given after the definitions of organization and culture that is relating to organization culture concept. In the third part, after specifying the importance of organization culture in terms of total quality management, it is tried to express the effect of total quality management in terms of organization culture sizes together with its general effect to the organization culture. In the fourth part, data which are obtained from an enterprise, in which a research purposed application has been made through survey, are analyzed and annotated. In the end of this study, it is purposed to be learned if total quality management has any effect on organization culture.