Milli Mücadele Dönemi'nde Hindistan Müslümanları ile Ankara hükümetleri arasındaki münasebetler (1918-1924)
Affairs Of Indian Muslims with Ankara government at war Of independene (1918?1924)
  1. Tez No: 240536
  2. Yazar: AYSUN GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN AYIŞIĞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Hindistan Müslümanları, Milli Mücadele, Ankara Hükümetleri, Hint Hilafet Komitesi, Mustafa Kemal Atatürk, Gandhi, Indian Muslims, The War of Independence, Ankara Governments, The Committee of Indian Caliphate, Mustafa Kemal Atatürk, Gandhi
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Birinci Dünya Savaşı Osmanlı Devleti için felaketle sonuçlandı. İmzalanan kayıtsız şartsız teslimiyet anlamına gelen Mondros Ateşkes Antlaşması ile işgaller başladı. İşgal edilmeye başlanan Türk yurdu tam bir karışıklık içindeydi. Bu kargaşa döneminde Sevr Antlaşması gündeme geldi. Ancak Anadolu'da ortaya çıkan Milli Mücadele ile tüm paylaşım antlaşmaları bertaraf edildi. Çünkü 23 Nisan 1920'den beri Anadolu'da milli egemenliğe dayalı bir devlet kurulmuştu. Milletin tek temsilcisi olan Ankara hükümeti, bu antlaşmayı imzalayanları ve onaylayanları vatan haini olarak kabul etti. İşte Anadolu'da başlayan bu direniş; Hindistan Müslümanlarının Türklerin bağımsızlıklarının çiğnenmesini protesto eden müdahaleleri için, kaçınılmaz bir sebep oldu.O sırada Hindistan, İngiliz yönetimi altında bir sömürgeydi. Bu esaret altında bile Hint Müslümanları, Milli Mücadele'nin başından sonuna kadar TBMM hükümetini desteklediler. Sırası geldikçe maddi ve manevi yardımlarda bulundular. İngiltere hükümeti ise Milli Mücadele'nin sonuna kadar Türk devletine karşı olan düşmanca tutumunu değiştirmemiştir.Hindistan Müslümanlarının Osmanlı Devleti'ne olan ilgi ve yakınlıklarının en önemli göstergelerinden biri Hindistan Kızılay ekiplerinin Osmanlı topraklarına gelişleridir. Maddi yardımlarının yanı sıra; İslam dünyasının sömürgeleşmemiş tek devleti olarak Osmanlının yaşaması ve kuvvetlenmesi için İngilizlere gönderilen bildiriler, muhtıralar, dilekçelerle protestolarını dile getirerek manevi destekte bulundular. Günümüzde Pakistan ve Bangladeş halklarını oluşturan Hindistan Müslümanları, çağımızın belki de hiçbir milletinin başka bir millet için gösteremeyeceği tarzda fedakârlık ve vefa örneğini temsil etmektedirler.Bu çalışma İngiliz sömürgesinin sacayağını oluşturan Hindistan Müslümanlarının, Anadolu'da gerçekleşen Milli Mücadele'ye maddi ve üstün gayretle oluşturdukları manevi desteği ve bu destekle oluşan ilişkileri arşiv belgeleri, gazete koleksiyonları ile ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
First World War ended in a failure for the Ottoman State. The invasions started with Mondros Armistice Agreement, which meant unconditional surrender. Turkish land under military occupation was fully in chaos. Sevr Agreement became a current issue during this chaos, but all sharing agreements were kept clear off with Nattional Struggle in Anatolia. Because a government that based on national sovereignty had been astablished since 23rd April 1920. Government of Ankara, only delegate of the nation, was accepted as a traitor who signed and confirmed this agreement. Here it is, that resistance starting in Anatolia became an inevitable reason for the conflicts of İndian Muslims which protested against overriding the independence of Turkish People.At that time, İndia was a colony of English Administration. İndian Muslims supported TGNA (Turkish Grand National Assembly) for the national struggle from the beginning to the end even when they were under captivity. Whenever it was possible, they helped financially and spiritually. But English Government did not change its hostile attitude and approach towards Turkish State until the end of National struggle.One of the most important signs which Indian Muslims showed interests in and concern for the Ottoman State was that the İndian Red Crescent teams came to the Ottoman Lands. In addition to their financial aids, they gave moral supports by ways of manifestos, diplomatic notes or memorandum notes, petitions and uttered the acts of their protests for the existence and growth of the Ottoman State, which was the unique state in the Islamic World not to be colonized. At the present day, Indian Muslims forming Pakistani and Bangladeshi People represent samples or models of altruism and fidelity that one nation can not show the other nation in the way of probably unprecedented at our times.This study presents the moral supports of Indian Muslims, consisting of trivet or basis of British Colony, to the War of Independence occured in Anatolia with their financial and excellent efforts, and the affairs which cinsisted of this support with archive records and newspaper collections.