Uluslararası ticaret performansı açısından yeniliğin önemi: Türkiye imalat sanayi örneği
The importance of innovation from the perspective of international trade performance: The case of Turkish manufacturing industry
- Tez No: 240755
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİSFET UZAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Teknolojik Yenilik, Teknolojik Yetenek, Uluslararası Ticaret, Panel Veri Analizi, Ar-Ge Harcamaları, Technological Innovation, Technological Capability, International Trade, Panel Data Analysis, R&D Expense
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Yenilik, firmaların rekabet gücünü belirleme açısından önemli bir faktördür. İçerdiği teknolojik girdiye göre yenilik; teknolojik yenilik ve teknolojik olmayan yenilik olmak üzere iki grupta toplanır. II. Dünya Savaşı sonrasında artan küreselleşme, uluslararası rekabetinde artmasına zemin hazırlamıştır. Uluslararası pazarda artan rekabet ortamı, firmaların daha fazla teknolojik yenilik gerçekleştirmesine neden olmuştur. Teknolojik yenilikler, firmaların sahip olduğu teknolojik yetenekler tarafından geliştirilir. Buna göre firma sahip olduğu teknolojik yetenekler sayesinde elde etmiş olduğu açık ve kapalı bilgiyi içselleştirerek, radikal veya aşamalı teknolojik yeniliklere dönüştürür.Bu çalışmanın amacı, gerçekleştirilen teknolojik yeniliklerin uluslararası ticaret performansı üzerinde yaratacağı etkinin teorik ve ampirik açıdan analiz edilmesidir. Ampirik olarak ?Teknolojik yeniliğin girdisi olarak kabul edilen Ar-Ge harcamaları, Türkiye imalat sanayinin ihracat performansını olumlu etkilemiştir? hipotezi sınanmıştır.Çalışmada 1995?2005 yılları arasında Türkiye imalat sanayi sektörlerinin, yapmış oldukları Ar?Ge harcamaları ve rekabet gücünü belirlemede önemli bir parametre olarak kabul edilen reel döviz kuru ile ihracat arasındaki ilişki panel veri analizi ile test edilmiştir. Türkiye imalat sanayindeki tüm sektörlerin incelendiği analizde, her iki açıklayıcı değişkenin ihracatı pozitif ve anlamlı olarak etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca Ar-Ge harcamaları bir ve iki dönem gecikmeli değerlerde açıklayıcı değişken olarak, reel döviz kuru ise bir dönem gecikmeli değerde açıklayıcı değişken olarak modele eklenmiştir. Ulaşılan sonuçlarda Ar-Ge harcamalarının pozitif etkisi olduğu, iki dönem sonra bu etkinin ortadan kalktığı tespit edilmiştir. Bu sonuç ihracat artışlarının sürekliliği için, Ar-Ge harcamalarının devamlılığının sağlanması gerektiğini ima etmektedir.
Özet (Çeviri)
Innovation is an important factor in regard to determining the competitive strength of a company. According to included technological input, innovation is divided into two groups, technological innovation and innovation without technology. Increasing globalization which has occurred since the Second World War has prepared a foundation for increase in international competition. The increase in the atmosphere of competition in the international market has caused firms to implement greater technological innovation. Technological innovation is developed by the technological capabilities which a company already possesses. By internalizing public and private information obtained on behalf of the technological capabilities a company already possesses, they are able to convert it into radical or progressive innovation.The purpose of this study is to analyze the implemented international trade performance technological innovations and the effect they create from a theoretical and empirical perspective. The hypothesis that Research and Development (R&D) expenses which are commonly accepted as technological innovation input positively impacted the export performance of the Turkish manufacturing industry was tested during the empirical evaluation.In this study, the relationship between the actual exchange rate and export were tested using data panel analysis in regard to R&D expenses and competitive strength of the Turkish manufacturing industry sector, which are considered to be important parameters, for 1995-2005. In the analysis, which examined all of the sectors of the Turkish manufacturing industry, it was found that both explanatory variables impacted export positively and meaningfully. Moreover, the fact that when R&D expenses were delayed for a value of one or two periods, the actual exchange rate was delayed for one period was added to the model. It was determined that the positive effect resulting from R&D expenses, was lost within two periods. This result implies that it is necessary to continue R&D expenses in order to continually increase exports.