Kitâbu İmâniyye (metin-gramer-sözlük)
Kitâbu İmâniyye (text-grammar-dictionary)
  1. Tez No: 240756
  2. Yazar: MURAT GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARGUNŞAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: İslam, din, iman, ibadet, dil, Osmanlı, Islam, religion, faith, praying, language, the Ottoman
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 357
Özet
Türkler İslam dinini kabul ettikten sonra, bu dine çok önem vermiş ve bu din ile ilgili çeşitli çalışmalar yapmıştır. Osmanlı döneminde de bu durum artarak devam etmiştir. Osmanlı döneminde Türkler, İslam dinini özümsemiş, İslam dininin ibadet ve yaşam ile ilgili kuralları üzerine birçok eser yazmıştır.Üzerinde çalışma yaptığımız eser, 19. yüzyılın başlarında yazılan, yazarını bilmediğimiz Kitäbu Ímäniyye'dir. Bu eser, İslam dini ve iman konuludur. Bu çalışmanın giriş kısmında Kitäbu Ímäniyye tanıtılmaya çalışılmıştır.Çalışma üç ana bölümden oluşmuştur. Birinci bölüm gramer, ikinci bölüm metin ve üçüncü bölüm sözlük kısmıdır.Gramer kısmında, eserdeki gramer konuları incelenmiş ve dil özellikleriyle ilgili fark- lılıklar ortaya konmaya çalışılmıştır. Metin kısmında; Arap harfli eserin transkripsiyonu yapılmıştır. Sözlük kısmında eserin bütün kelimelerinin anlamı verilmeye çalışılmıştır. Bunu yaparken, kelimelerin hangi dile ait olduğu belirtilmiştir.Sonuç kısmında konu genel olarak ele alınmış ve çeşitli yorumlar yapılmıştır. Çalışmayı hazırlarken faydalanılan eserlerin bibliyografyası son bölümde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
After the Turks accepted Islam they paid special importance to this religion and they conducted many studies. In the Ottoman Empire era this continued to be growing. In the Ottoman Empire era the Turks, assimilated the Islam, and wrote many Works on the praying and living rule of this religion.In the present study, we worked on anonymous book, ?Kitäbu Ímäniyye ? , which is written in the 19th century. This book about the Islam and faith. In the first part of the study, ?Kitäbu Ímäniyye ? is introduced.There are three main parts of this in the study. The first part is grammar, the second part is the text, and the third part is dictionary.In the grammar part the grammar issues of the book are inquired and the linguistic differences are stated. In the text the part, the text written in Arabic letter is transcripted. In the dictionary part meaning of all the word are given. While doing this the language of the words are stated.In the final part the subject is generally dealt and assorted comments are made.The bibliography is presented at the end of the study.