Bölgesel kalkınma ajansları ve İzmir kalkınma ajansı örneği
Regional development agencies and İzmir development agency
  1. Tez No: 240782
  2. Yazar: ALİ APALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIFAT YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel Kalkınma Ajansları, İzmir Kalkınma Ajansı, Alsace Kalkınma Ajansı, North West Kalkınma Ajansı, Local Development Agencies, İzmir Development Agency, Alsace Development Agency, North West Development Agency
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu çalışmanın amacı, Avrupa Birliği (AB) kalkınma ajanslarının deneyimleri, Türkiye'de oluşturulan kalkınma ajanslarının kanun ve yönetmelik esasları ve İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) faaliyetleri, henüz kurulan 8 kalkınma ajansına ve kurulacak olan kalkınma ajanslarının kuruluş çalışmalarını kolaylaştırıcı katkı sağlamak olarak belirlenmiştir.Çalışmada kalkınma, bölgesel kalkınma ve Bölgesel Kalkınma Ajansları kavramsal olarak anlatılmıştır. AB bölgesel kalkınma politikalarının gelişimi, hedefleri ve fon kaynaklarından bahsedilmiştir. AB ülkelerindeki örneklerinden Alsace Kalkınma Ajansı ve North West Kalkınma Ajansı'nın faaliyetlerine değinilmiştir.Türkiye'de bölgesel kalkınma amaçlı plan ve projelerden bahsedilmiş ve bunların kalkınma ajansları ile bağlantısı ortaya konmuştur. Ardından Türkiye'de kurulan ve kurulacak olan kalkınma ajanslarının yasal dayanağı olan kanun ve yönetmelikler özetlenerek anlatılmıştır. Bu kanun ve yönetmeliklere dayalı olarak kurulan Çukurova Kalkınma Ajansı, İzmir Kalkınma Ajansı ve henüz kurulan 8 adet kalkınma ajanslarının hâlihazırdaki durumları sergilenmiştir. Ayrıca, İZKA'nın 3 yıl içindeki faaliyetleri ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Alsace Kalkınma Ajansı ve North West Kalkınma Ajansının birbirlerine ve İZKA'ya göre uygulamadaki farklılıkları ve benzerlikleri ortaya konmuştur.Çalışmanın sonucunda kısa bir özet sunulmuş, İZKA faaliyetleri ile ilgili önemli tespitler eleştirel bakış açısıyla değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to contribute to the experiences of European Union (EU) development agencies, the laws and regulations of the development agencies, the activities of İzmir Development Agency (IDA) and to assist the freshly founded 8 development agencies and the other agencies to be founded.In this study, development, local development and local development agencies are explained in concept. Also, the improvement of EU local development policies, its aims and funds are mentioned about. Among the examples of EU countries, the Alsace development agency and North West Development Agency?s activities are the examples in this study.The local development aimed plans and projects in Turkey are mentioned and their relations with the development agencies are presented. Moreover, the laws and regulations of the founded and to be founded development agencies in Turkey are explained in summary. In the respect to these laws and regulations, the position of Çukurova Development Agency, İzmir Development Agency and freshly founded 8 agencies? positions are exhibited. In addition to this, the 3-year activities of IDA are explained in details. The differences and similarities of Alsace Development Agency and North West Development Agency in application to each other and IDA were examined.A short summary has been put forward at the end of the study. The activities of IDA are evaluated with a critical point of view.