Küçük ve orta boy aile işletmelerinin uluslararasılaşması: Türk imalat sanayii örneği
The internationalization of small and medium sized family businesses: The case of Turkish manufacturing industry
- Tez No: 240783
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKİ ÖZGENER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararasılaşma, KOBİ'ler, Aile İşletmeleri, Küçük ve Orta Boy Aile İşletmeleri, Internationalization, SME?s, Family Business, Small and Medium-Sized Family-Owned Business
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
Çalışmada Türk İmalat Sanayinde faaliyet gösteren küçük ve orta boy aile işletmelerinin uluslararasılaşmasını anket yöntemi yardımıyla oluşturulan veri setinden hareketle analiz edilmiştir. Çalışmanın amacı, Türk imalat sanayiinde faaliyet gösteren küçük ve orta boy aile işletmelerinin uluslararası faaliyetlerini ve bu işletmelerin uluslararasılaşmasını etkileyen faktörleri belirlemektir. Yapılan analizler sonucunda araştırmaya katılan işletmelerin yarısından fazlasının uluslararası faaliyeti bulunduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre, analizlere konu olan işletmelerin hukuki yapıları, personel sayıları ve işletmelerin bölgelere göre dağılımları ile uluslararasılaşmaları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur.Küçük ve orta boy aile işletmelerinin uluslararasılaşmalarını etkileyen faktörleri belirlemek için faktör analizinden faydalanılmıştır. Faktörleri oluşturan değişkenler dikkate alınarak ilgili yedi faktör; işletmenin özellikleri, uluslararası çevre engelleri, uluslararası pazarların özellikleri, ailenin uluslar arası iş yapma deneyimi ve bilgisi, ailenin uluslararası girişimcilik eğilimi, ailenin global sunum ve işbirliği isteği ve ev sahibi ülkelerin özellikleri olarak isimlendirilmiştir. Bu faktörler itibarıyla küçük ve orta boy aile işletmelerinin uluslararasılaşma dereceleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir.Küçük ve orta boy aile işletmelerinin uluslararasılaşma derecesi ile ailenin uluslararası iş yapma deneyimi ve bilgisi ve ailenin global sunum ve işbirliği yapma isteği arasında ilişki olmadığı görülürken, uluslararası çevre engelleri ile negatif yönlü ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca beklentilerin aksine, ailenin uluslararası girişimcilik eğilimi ile işletmenin uluslararasılaşma derecesi arasında negatif yönlü düşük bir ilişki tespit edilmiştir.Son olarak, çalışma ile ilgili tespit edilen sorunlara yönelik çözüm önerilerine ve gelecekte bu konuda çalışma yapacak araştırmacılara bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study the internationalization of small and medium sized family owned businesses were analyzed using data obtained by means of the questionnaire from managers who operate in manufacturing industry in Turkey. The purpose of this study is to investigate the international activities and to identify the factors affecting the internationalization of these businesses in Turkish manufacturing industry.The result of the analysis showed that more than half of the businesses responded to the questionnaire in this study has been observed international activities. According to the findings of the research, it showed that there was a significant difference between the degree of internationalization and the legal structure of business, number of employees and distribution of businesses by region.An exploratory factor analysis was conducted to identify the factors affecting internationalization of small and medium-sized family-owned businesses. The results of the exploratory factor analysis yielded seven factors. The factors were named as the characteristics of business, the barrier of international environment, the characteristics of international markets, the tendency of family? international entrepreneurship, the knowledge and experience of family related to international activities, the desire of globalization presentation and cooperation, and the characteristics of host countries. Moreover, it investigated the relations of the mentioned factors on the degree of internationalization of small and medium-sized family-owned businesses.On the other hand, this study has examined the relations between the degree of internationalization of small and medium-sized family-owned businesses and these factors. The findings of the research indicated that while the degree of internationalization was negatively significant correlated with the tendency of family? international entrepreneurship and the barrier of international environment, both the knowledge and experience of family, and the desire of globalization presentation/cooperation didn?t have a relationship with the degree of internationalization. Finally, practical implications are discussed, and suggestions for the future research are made.