Kemâlüddîn Abdürrezzâk Kâşânî ve tefsiri Te'vîlâtü'l-Kur'ân'ın tefsir metodolojisi açısından tahlil ve tanıtımı
Abdarrazzâq al-Qâshânî and his work Te'vîlatu'l-Kur'ân's analysis and description from the point of metodology of tafsir
  1. Tez No: 240795
  2. Yazar: MEHMET KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ZEKİ DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tafsir, Mistic commentery, sufism, Abdarrazzâq al-Qâshânî Te'vîlâtü'l-Kur'ân
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Tâbiûn devrinden itibaren (H.II. asır) Yüce Kitabımız Kur'ân-ı Kerîm değişik yöntemlerle tefsir edilmeye başlanmıştır. Bu tefsir yöntemlerinden birisi de işârî tefsir yöntemidir. İşârî tefsir de zaman içerisinde sistemleşme, inkişâf ve Vahdet-i Vücût dönemi olmak üzere üç dönem geçirmiştir.Biz bu çalışmamızda, işarî tefsirin Vahdet-i Vücût döneminde yaşamış olan Abdürrezzâk Kâşânî (ö. 736/1335) ve -bilinmeyen bir sebeple- yıllarca Muhyiddin b. Arabî'ye nispet edilerek basılan tefsiri Te'vîlâtü'l-Kur'ân'ı inceleyeceğiz. Kâşânî, otuza yakın eser vermesine, kendisinden sonra Davûd-u Kayserî (ö. 751/1350), İsmâil Hakkı Bursevi (ö.1137/1725) ve Âlûsî (ö. 1270/1854) gibi önemli müfessirleri etkilemiş olmasına rağmen ilim dünyasında kendisi ve eserleri hak ettiği yeri alamamıştır.Çalışmamız üç bölümden oluşmakta olup giriş bölümünde Abdürrezzâk Kâşânî'nin hayatı, birinci bölümde Tasavvuf ve işârî tefsir, ikinci ve son bölümde de müfessirin Te'vîlâtü'l-Kur'ân adlı eseri tefsir metodolojisi açısından incelenecektir.Anahtar Kelimer:Tefsir, İşârî Tefsir, Tasavvuf, Abdurezzâk Kâşânî, Te'vîlâtü'l-Kur'ân
Özet (Çeviri)
Commantaries on the Holy Quran began with defferent methods since period of Tâbiûn. One of the methods is mistic commentaries. This mistic commentaries have come by defferent degrees a upto the present (such as a, to become sistemaized, development, pantheizm).We researched in this study the mistic commantary (on the Quran) Te'vîlatü'l-Kur'ân by sufi expositor Abdarrazzâq al-Qâshânî (d. 736/1335) that was printed more than once to Muhyiddin Arabi and -by mistake ascribed with a known- reason in tehe long period inspite of this Abdarrazzâq al-Qâshânîhas leaved approximately works thirty in his life. Furthermore he has effected Davud-i Kayseri (d. 751/1350), İsmail Hakkı Bursevi, (d. 1137/1725) and Âlûsî (d. 1270/1854) whom are famous sufi expositors in spite of this, neither he and nor his mistic commantary on Quran have not got his deserving position in the sciences of İslam.This study consist of three section. İn fhirst section Abdarrazzâq al-Qâshânî's life, in second section, sufism and mistic commentaries, in the third section expositor Abdarrazzâq al-Qâshânî's work Te'vîlatü'l-Kur'ân from the point of metodology of commantary were researched.