Dilbilimsel tefsir ve Kur'an'ı anlamaya katkısı (Hicri İlk Üç Asır)
Linguistic tafseer and its contribution towards understanding the Qur?an, (First three centuries after Hijrah)
- Tez No: 240794
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL KIRCA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Dilbilimsel Tefsir, Filolojik Tefsir, Dilbilim, Anlam, Anlama, Linguistic Tafseer, Philological Tafseer, Linguistics, Meaning, Understanding
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 308
Özet
?Dilbilimsel Tefsir ve Kur'an'ı Anlamaya Katkısı (Hicri İlk Üç Asır)? başlıklı çalışmamızın konusu, hicri ilk üç asır bağlamında dilbilimsel tefsir ekolünün ortaya çıkışı ve gelişiminin ele alınması ve dilbilimsel tefsirin Kur'an'ın anlaşılmasındaki işlevinin tespit edilmesidir. Çalışmamız giriş, üç bölüm, sonuç ve kaynakçadan oluşmaktadır.Çalışmamız içerisinde yer alan konuları belirtmek gerekirse, birinci bölümde ilk olarak dilbilimin tanımı yapılmış, dilbilim-filoloji üzerinde durulmuş ve dilbilimin alt dalları hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Daha sonra Batı'da ve Doğu'da dilbilim çalışmalarının tarihçesine yer verilmiştir. Son olarak da dilbilim-tefsir ilişkisi ve ?Dilbilimsel Tefsir? kavramı üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, dilbilimsel tefsiri ortaya çıkartan, dinî, kültürel, politik ve ekonomik etkenler üzerinde durulduktan sonra Hz. Peygamber, sahabe ve tabiîne ait lügavî izahlar hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. Tedvin dönemi dilbilimsel tefsir faaliyetleri kısmında, hicri ilk üç asırda telif edilmiş ve dilbilimsel tefsirle doğrudan alakalı eserler karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde, dilbilimin alt dalları bağlamında dilbilimsel tefsirin Kur'an'ın anlaşılması açısından işlevi tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmamız sonuç ve kaynakça ile son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This Ph.D thesis which is entitled ?Linguistic Tafseer and its contribution towards understanding the Qur?an, (First three centuries after Hijrah)? consists of an introduction, three main chapters, a conclusion and a bibliography.The first chapter is entitled ?Conceptual and Historical Framework?. In this chapter we dwelled upon linguistics-Philology relationship and gave information about sub-divisions of linguistics. An information relating to the history of linguistical studies in the East and in the West. At the end of first chapter the subjects of linguistics- Tafseer relationship and concept of ?Linguistic Tafseer? are also studied.The second chapter is entitled ?Emergence and development of Linguistic Tafseer?. In this chapter we tried to determine religious, cultural, political and economical factors which played a role in the emergence of Linguistic Tafseer. Then some evaluations are made concerning explanations by the Prophet, His Companions and the followers of the Companions pertaining to language. We also studied and compared the Works of Tafseer related to Linguistics during the period of first three centuries after Hijrah.The third chapter is entitled ?Understanding of the Qur?an and Linguistic Tafseer?. In this chapter we tried to find out the function of the Linguistic Tafseer in the context of its sub-divisions in comprehending the Qur?an.The thesis ends with a conclusion and a bibliography.