Sinemada mizansenin bir parçası olarak oyuncunun yönetimi
The management of an artist as a part of the set in cinema
  1. Tez No: 240851
  2. Yazar: LOKMAN ZOR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLIHAN DOĞAN TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetmen, oyuncu, oyuncu yönetimi, tiyatro, sinema, Director, artist, artist management, theatre, cinema
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Oyuncu, sinemanın en temel anlatım araçlarının başında gelir. Bu bakımdan oyuncunun, diğer unsurlarla birlikte uyum içinde ve etkin bir şekilde kullanılması, yönetmenin ortaya çıkaracağı film bütünü açısından oldukça büyük önem taşımaktadır.Sinemada oyuncunun doğru yönlendirilip istenileni vermesini sağlamak öncelikli olarak yönetmenin görevidir. Yönetmen, oyuncu seçiminden oyuncunun çekim esnasında yönlendirilmesine kadar her aşamadaki hareket şeklini ve oyuncunun diğer unsurlarla uyumlu bir şekilde bir araya getirilip amaca hizmet etmesini belirgin bir yöntem dâhilinde gerçekleştirebilir. Bu yönteme en genel ifadeyle oyuncu yönetimi denilebilir.Oyuncu yönetimi, üzerinde birçok kişinin farklı görüş belirttiği ve fazlaca tartıştığı konulardan biridir. Her yönetmenin tıpkı film yaratımında olduğu gibi özele indirgenmiş olarak oyuncu yönetiminde de kendine has özel bir yönteme sahip olması ya da en azından önceden oluşturulmuş belirli bir yöntem üzerinden çalışması gerekir. Yönetmenin, oyuncu yönetiminde dikkat etmesi gereken belli başlı noktalar ve çeşitli aşamalar söz konusudur. Tecrübeli yönetmenlerin oyuncu yönetiminde izledikleri yöntemlerden yola çıkarak oluşturulacak genel bir uygulama, bütün yönetmenler için ipucu oluşturabilir.Bu ipucundan yararlanarak hareket eden her yönetmen, eldeki yapıtın özelliklerine, kişisel yönelimine, yaratıcılığına, yeteneklerine ve kişiliğine bağlı olarak kendine ait bir oyuncu yönetimi anlayışı geliştirmelidir.
Özet (Çeviri)
The artist is the basic expression tool of cinema. In this respect the artist must be used active and be in a harmony with other component for the wholeness of the movie which will expose by the director.In the cinema, the first mission of the director is directed the artist correctly and obtain to give that desired. Choosing an artist,guiding the artist for shots in movement forms ,being in a harmony with other components and service the aim in a clear method is in the responsibility of the director. And in general terms, this method called as an artist management.Artist management,is one of the basic subject which many people discuss and show different opinions about it. All the directors should either have a special personal attitude to direct the artist, just like the one they have in creating a movie or at least should work on a special way which has been created beforehand. There are some principal points and stages that the director should be careful for the artist management . The general application from the methods of experienced directors, artist management could be a clue for the all directors.All the directors who used this clues, should improve his own comprehension of creation as feature, personal orientation, creativity, capacity, personality.