78/1 numaralı Kayseri şer'iyye sicili (H. 1078 - 1079/ M. 1668) transkripsiyon ve değerlendirme
The transcription and evaluation of Kayseri şer'iyye sicils (court registers) number 78/1 (H. 1078-1079/ M.1668)
  1. Tez No: 240852
  2. Yazar: MURTAZA ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kadı, Kayseriye, Şer'iyye Sicili, Şer'iyye Mahkemeleri, Kadi, Kayseriyye, Şer?iyye Registers, Şer?iyye Courts
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 378
Özet
Osmanlı Tarihi'nin birinci elden kaynakları olan şer'iyye sicilleri, önemli bir yere sahiptir. Özellikle tutulduğu yerin ve dönemin sosyal, iktisadî, idarî, hukukî ve kültürel alanlarına ışık tutan şer'iyye sicilleri, birçok belge çeşidi ile değişik konularda tarihe ışık tutmaktadır. Müslüman ve gayrimüslimler arasındaki ilişkiler, belediye hizmetleri, vakfiyelerin tanzim ve tescili, bugünkü manada noterlik işleri gibi çeşitli konuları içermektedir. Ayrıca yerleşim yerlerinin tespiti, köy, mahalle, otlak, özellikle aşiret ve cemaat isimlerinin sicillerdeki kayıtları tarihimiz için son derece önemlidir.Şer'iyye sicillerinden Kayseri ile ilgili olan 78 Numaralı, toplam 293 sayfalık ve 680 belgeli sicilin 78/1 numaralı bölümünde (başlangıç H. 14 Şevval 1078 / M. 28 Mart 1668; bitiş H. 2 Safer 1079 / M. 12 Temmuz 1668) mevcut olan; 2?97 arası sayfaların ve 1?185 arası belgelerin transkripsiyon ve değerlendirmesi yapılmıştır. Konu çeşitliliği bakımından zengin sayılabilecek olan belgelerin çoğunluğunu, i'lâm ve hüccet türündeki belgeler oluşturmaktadır.Çalışmamızın kaynağını oluşturan bu sicilde, 1668 yılında Kayseri'nin sosyo-ekonomik ve kültürel özelliklerini göstermesi bakımından önemli bilgiler bulunmakta olup, Osmanlı Tarihi açısından da önemli bilgilere ulaşmak mümkün olmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the primary sources of the Ottoman history, the court registers is a matter of great importance. Those court registers that throw light on economic, administrative, legal and cultural aspects of the place and the period during which they are kept explain many historical events on several issues through different types of documents. They cover a very wide range of topics such as relationships between Moslems and non-Moslem, services provided by municipalities, register and organization of pious foundations, and some works similar to those which are done by present day notaries. In addition, selection of settlement areas, registers of the names of villages, quarters, meadows ands specifically the names of tribes and communities in those court registers are extremely important for our history.Among those court registers, in the chapter 78/1 of the 78 numbered record on Kayseri consisting of 293 pages and covering 680 documents (H. 14 Şevval 1078 / M. 28 March 1668 - H. 2 Safer 1079 / M. 12 July 1668), the the transcriptıon and evaluation of the documents between 1-185 and the pages between 2-97 have been completed. Majority of these topics which are considered very rich in terms of the diversity of the matters, consists of the documents called i?lâm and hüccet.In this record that provide us with the basic research materal of this study, we can get significant information on sosio-economic and cultural features of Kayseri in 1668, and also crucial information about Ottoman history.