İşletmelerde sosyal sorumluluk anlayışı ve kurumsal imaj ilişkisi: Balıkesir'deki banka müşterilerine yönelik yapılan bir araştırma
Social responsibility concept and institutional image relation in managements: A research intended for bank clients in Balıkesir
- Tez No: 240850
 - Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ VARİNLİ
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Sosyal Sorumluluk Anlayışı, Kurumsal İmaj, Sosyal Paydaşlar, Banka Müşterileri, Social Responsibility Concept, Social Stakeholders, Bank Clients
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu çalışmanın amacı; Balıkesir'deki banka müşterilerinin kendi bankaları ile ilgili kurumsal imaj algıları ile sosyal sorumluluk anlayışı arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Ayrıca müşterilerin değerlendirmelerinin, demografik özelliklere ve müşterisi olduğu bankalara göre farklılıklar gösterip göstermediği tespit edilmeye çalışılmıştır. Bununla birlikte müşterilerin konu ile ilgili beklentileri ve bankalarının mevcut durum değerlendirmeleri arasındaki farklılıklar da belirlenmeye çalışılmıştır.Bu çalışmada, değişkenler arasında karşılıklı ilişkiyi göstermede ?korelasyon analizi? kullanılırken; t testi, bağımlı gruplar için t testi, MANOVA, Welch ve Brown-Forsythe analizleri ile standart sapma ve aritmetik ortalama gibi tanımlayıcı istatistiklerden de yararlanılmıştır. Veri toplama aracı olarak, anket tekniğinden faydalanılmış ve analizlerde 537 adet katılımcının yanıtları dikkate alınmıştır.Sonuç olarak, müşterilerin algıladığı kurumsal imajın sosyal sorumluluk anlayışının ekonomik, yasal, ahlâki ve sağduyulu boyutları ile göz ardı edilmeyecek düzeyde bir ilişkisinin mevcut olduğu tespit edilmiştir. Ortaya çıkan bulgulardan biri de bu ilişkinin, kurumsal imajın, kurumsal tasarım (görünüm) ve kurumsal iletişimden oluşan diğer boyutlarıyla ilişkisinden kısmen daha güçlü olduğu yönündedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to set forth institutional image perception of bank clients on their own banks with social responsibility concept. Furthermore, it was tried to establish whether evaluation of clients differ according to demographic characteristics and different banks they work with. However, expectations of clients related to the subject and differences between evaluation of current situation of their banks are tried to determined.In the study, ?corelation analysis? is used to show mutual relation of variables as well as t test, t test for dependent grops, MANOVA, Welch and Brown Forsythe analyses and descriptive statistical techniques as standart deviation and mean avarage are utilised. Inquiry techniqe is utilised as data gathering tool and answers of 537 participants take place in whole analyses.As a result, it is established that, there is a non- omitted relation between percepted institutional image and economic, legal, ethic, discretion dimensions of social responsibility concept. One of the evidence is that, this relation is partially stronger than the relation of institutional image with institutional view and institutional communication as other dimensions.