Üftâde Divanı (transkripsiyonlu metin ? dil incelemesi ? dizin)
Üftade Divani (transcription text- grammatical properties ?index)
  1. Tez No: 240854
  2. Yazar: TUĞRUL ÇAĞRI TOYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT TOKATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Üftâde, dil özellikleri, on altıncı yüzyıl, derviş, tarikat, Uftade, grammatical properties, 16. Century, dervish, tariqa
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
On altıncı yüzyılda yazılmış olan Üftâde Divanı, dönemin özelliklerini yansıtan 59 şiirden oluşmaktadır. Bu tezde amacımız metni en iyi şekilde Latin harflerine aktararak yazıldığı dönemin dil özelliklerini vermekti. Çalışmamızda üç ana bölüm bulunmaktadır.Birinci bölümde, incelenen metnin imlâ ve dil özelliklerinden bahsedilmiş ve metinden örnekler verilmiştir.İkinci bölümde, 32 varak olan metin transkripsiyonlu olarak Latin Alfabesine aktarılmıştır.Üçüncü bölümde, metnin kelime dizini çıkarılmıştır.Böylece on altıncı yüzyılda yazılmış dinî ? tasavvufî özelliklere sahip metnimizi inceleme gayretinde bulunduk. Bu çalışmadaki asıl amacımız olan dil özelliklerini ortaya çıkarmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Uftade Divanı, which was written in 16th century, contains 59 poems. Our target is transcripting and studying on grammatical properties of 16th century?s Turkish. There are three main sections in our thesis:In first section dictation and grammatical properties are explained and examples on this subject were given.In second section the text was transcripted.In third section an index of text was given.By this thesis we studied on a text which is on tasavvuf. The main target is to determine grammatical properties of the text.