İktisadi açıdan kadın işgücü istihdamı ve sorunları: Kayseri örneği
Women labor force employment and it?s related problems from economic perspective: Case of Kayseri
  1. Tez No: 240855
  2. Yazar: TÜRKAN BÜYÜKNALBANT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NISFET UZAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın İşgücü İstihdamı, Cinsiyete Dayalı Kalkınma, Kayseri
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Ekonomik kalkınmanın sağlanabilmesi için fiziksel yatırımların yeterli olmadığının anlaşılması üzerine, kalkınmanın odak noktasında insan olduğu gerçeği kabul edilmeye başlanmıştır. Bu noktada dünya nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturan ve birçoğu atıl durumda olan kadınların bir üretim faktörü olarak ekonomik büyüme ve kalkınma üzerindeki rolü önem kazanmıştır. Ekonomik gelişme sürecinde kadın işgücünden gereği gibi faydalanıp, ekonomik kalkınmanın sağlanabilmesi için öncelikle cinsiyetler arası sosyal, ekonomik ve siyasi ayrımcılığın giderilmesi gerekmektedir.Kadınların işgücüne katılımı ile iktisadi kalkınma arasındaki ilişki çeşitli araştırmacılar tarafından U biçimli eğri ile açıklanmıştır. Buna göre kadınların işgücüne katılımı iktisadi gelişmeler çerçevesinde önce azalmakta, daha sonra artmaktadır. Türkiye'de 1923-1950 yıllarında kadınların işgücüne katılımı tarım sektöründe ücretsiz aile işçisi olarak en yüksek seviyelerde gerçekleşmiştir. 1950'li yıllarda kırdan kente göçün başlaması ile kadınlar gerçek anlamda ücretli olarak çalışmaya başlamışlardır. Ancak kırsal alandan gelen, daha önce tarımda çalışmış kadınlar, nitelik ve eğitimlerinin yetersizliği nedeniyle kentte iş bulmakta zorlanmış; ya niteliksiz, düşük ücretli işlerde çalışmış yada evlerine çekilmişlerdir. Bu durum U biçimli eğrinin düşüşe geçen kısmını meydana getirmiştir. 1980 sonrası dünya piyasalarında serbestleşmenin başlaması ile Türkiye'nin karma ekonomiden piyasa ekonomisine geçişi, kadınların işgücüne katılım oranında artış olacağı beklentisini doğurmuş, ancak U biçimli eğrinin artan kısmı henüz gerçekleşememiştir.Kadın işgücünün sorunlarını ve ekonomik kalkınma üzerindeki mevcut durumunu ortaya koymak amacıyla yapılan bu çalışmada kadın işgücü, Kayseri ilinde yapılan alan araştırması ile ele alınmaktadır. Bu doğrultuda farklı meslek dallarında çalışan 365 bayana 30 soruluk anket uygulanarak Kayseri'de kadın işgücünün konumu tespit edilerek, ekonomik kalkınmada kadınların etkin olabilmeleri için neler yapılması gerektiği hakkında öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Upon understanding that physical investments are not enough for providing economic development, the reality of ?Human is in the focus point of the economic development? has been started to accept. In this point; the role of women, who constitute the half of the world?s population and most of whom are unemployed, in the economic development and recovery as a production factor has gained importance. In order to benefit from the women labor force in the period of economic development and provide the economic development, initially; the social, economic and politic discrimination between the sexes has to be removed.The relation between the participation of women into labor force and the economic development has been explained with U formed curve by various researchers. According to this, the participation of women into the labor force firstly decreases in the frame of economic developments and then increases. Women participation into the labor force as free family worker in agriculture sector in Turkey between 1923 and 1950 was realized in the highest levels. With the start of migration from rural areas to urban areas in 1950s the women started to work as waged in real terms. But the women coming from the rural areas and who have worked in the agriculture before have faced with problems because of their features and the educational levels so they have worked either in unqualified low waged jobs or stayed at home. This situation constitutes the decreasing part of the U formed curve. After 1980, with the start of deregulation in world markets, and Turkey?s pass from mixed economy to free market economy have brought about an expectation of an increase in the rate of women?s participation into the labor force but the increasing part of the U formed curve could not have been realized yet. In this study which has been made in order to present the existing situation of women labor over the economic development and it?s problems, the women labor has been discussed with the field research made in Kayseri province. In this direction, by applying a questionnaire composed of 30 questions to 365 women who are working in different professions, the position of the women labor force in Kayseri has been determined and suggestions have been presented about what can be done in order to provide the effect of women in economic development.Keyword: Women Labor Force Emloyment, Gender Related Development, Kayseri