Avrupa Birliği güvenlik ve savunma yapılanması ve Türkiye
European Union's security and defense structure and Turkey
  1. Tez No: 240942
  2. Yazar: SUAT TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Güvenlik Stratejisi, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası, Ortak Dış ve Güvenlik Politikası, AGSP Operasyonları, European Union, European Security Strategy, European Security and Defense Policy, Common Foreign and Security Policy, European Security and Defense Policy Operations
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Avrupa Birliği, ekonomik ve mali gelişimini tamamlamasının ardından bu alanda elde ettiği gücü uluslararası alandaki siyasi gelişmelere yön vermek amacıyla kullanmak istemiştir. Bunda amaç, uluslarası alanda bütün Avrupa Birliği'ni temsil edecek Ortak Dış ve Güvenlik Politikası(ODGP) oluşturmaktır. NATO'nun Avrupa'nın güvenliğine katkı ile ilgili geçmişten gelen rolü AB üye ülkeleri arasında yeni bir güvenlik ve savunma mekanizmasının gerekliliği konusunda derin tereddütler oluşturdu. Avrupa'nın özerk siyasal bir yapıya kavuşmasını isteyenler ve NATO ve ABD'nin Avrupa'daki güvenlik ve savunma ağırlığının azalmasını istemeyen gruplar arasında tartışmalar olmaktadır. Bazı Avrupa Birliği üye ülkeleri savunma bütçelerine ilave yük getirmek istememektedirler. Türkiye, AB üyesi olmadığı halde birçok fırsatta Avrupa güvenliğine ilişkin faaliyetlerin içinde bulunmuştur. Ancak, AB üyesi olmaması, Avrupa Güvenlik Savunma Politikası (AGSP) planlamaları ve icraatlarında bir takım zafiyetler yol açmıştır. Bu zafiyet bir takım anlaşmalarla kısmen çözülmüştür. AB, NATO ve ABD ile, görevlerle ilgili olarak koordinasyon yapmıştır. Berlin-artı, her iki kurum arasındaki detaylı görevleri göstermektedir. Bu koordinasyon sürecinin amacı kurumlar arasındaki tekrarlamaları önlemektedir. Türkiye'nin üyelikle ilgli tutumu ve AB'nin olumsuz tepkisi Türkiye'nin AGSP'deki belirsiz pozisyonunu devam ettirmekte ve mevcut durumu daha da karmaşık hale getirmektedir.
Özet (Çeviri)
After finishing his economical and financial development, European Union(EU) wanted to use the power of itself on purpose of directing international political issues. The aim is to establish a Common Foreign and Security Policy (CFSP) which will represent the whole European Union in international affairs. The role of NATO?s contribution to Europe?s security that comes from past, rises deep doubts among EU member states about the requirement of a new security and defence structure. Between groups which want a sovereign political Europe and those that don?t want to loose US and NATO?s forces in Europe still discuss it. Some European Union member states don?t want an additional burden on their defence budgets. Although Turkey is not a EU member state, it has many times found itself in implementations concerning Europe?s security matters. But being not a member to EU has some shortcomings as not taking place in planning and command process. These shortcomings have been tolerated with some agreements lately. EU has coordinated it?s role and mission with NATO and USA. Berlin-plus shows detailed missions of both structures. The aim of this coordination process is to prevent duplication of the assets. Turkey?s steps to join EU and EU?s pessimistic reaction to Turkey, seems to last it?s uncertain position in European Security and Defense Policy (ESDP) and makes the current situation more complicated.