İstanbul yöresi küçük ve orta ölçekli üretim işletmelerinin finansman fonksiyonu açısından değerlendirilmesi
The evaluation of small and medium manufacturing enterprises in the aspect of finance function in İstanbul region
  1. Tez No: 240941
  2. Yazar: HANDE ÖZOLGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEHMİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOB, finansman, kalkınma, istihdam, sermaye, SME, finance, development, employment, capital
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Günümüzde her alanda meydana gelen gelismeler ve degismeler, ülkelerin ekonomik, sosyal, siyasi yapılarını derinden etkilemektedir. Özellikle gelismekte olan ülkeler bu degisme ve gelismelerden daha fazla etkilenmektedirler. Ülkeler arası iliskilerin daha çok ekonomik zenginliklere baglı olarak gelismesi yöneticilerin dikkatlerini bu alana yogunlastırmıstır. Bu anlamda ülkeler bir taraftan yeni ortaklık arayısına girerken diger taraftan da mevcut ekonomik yapıda faaliyetleri en iyi bir sekilde sürdürmenin gayreti içindedirler. Artık günümüzde küçük isletmeler denilince basarısız oldugu için büyümemis, küçük ölçeklerde kalmaya mahkum, ekonominin kamburu, sürekli yardıma muhtaç isletmeler olarak anlasılmamalıdırlar. Tam tersine sahip oldukları esneklikleriyle dinamik, degisken kosullara süratle uyabilen; bürokratik olmayan yapılarıyla yaratıcı, yenilikçi, talep bosluklarını süratle yakalayıp fırsatları zamanında degerlendirebilen isletmeler olarak algılanmalıdır. Az sermaye ile çok emek kullanarak faaliyetlerini sürdüren küçük ve orta ölçekli isletmeler, büyük istihdam olanakları saglaması, kırsal alandan büyük kentlere nüfus göçünü durdurması ve toplumda genis bir tabanı temsil etmesi yönüyle ülke ekonomilerinin vazgeçilmez unsuru olmuslardır. Ülkemizde mevcut ekonomik faaliyetlerin yaklasık % 98'lik kısmını olusturan ve ekonomiye yön veren küçük ve orta ölçekli isletmeler Avrupa Birligi'ne uyum sürecinde çesitli sorunlarla karsı karsıya kalmaktadırlar. Sorunlar incelendiginde en yaygın olanının finansman sorunları oldugu açıkça ortadadır. Bu çalısmanın amacı, Türkiye'deki KOB'lere uygun ve zamanında nasıl kaynak bulunabilecegi ve kullandırılabilecegini incelemek ve finansman sorunlarının nasıl giderilebilecegini arastırmaktır.
Özet (Çeviri)
Today, the developments and changes that take place in every area influence the economic, social and political structures of the countries. Particularly the developing countries are influenced more by these changes and developments. The fact that the relationships between countries develop on a basis of especially economic wealth has resulted in the fact that the administrators pay attention to tihs area. Within this framework, while the countries are looking for new partnerships one one hand, on the other hand they try to continue the activities in a best way within the current economic structure. Nowadays SME?s do not mean of those which can not extend operations due to failure, continue to be small, lunch of economy and thus always need help. In contrast, they?re flexible resulting dynamysm, they can easily adapt themselves the changing conditions, their structure are non-bureaucratic thus they are more creative and they can easily recognize demand gaps and fulfill them. SME?s which depend on low capital investment and intense labor works, are indispensable compenents of national economies since important roles for the economy as SME?s fulfill important roles for the economy as creating employment, ceasing migration from rural areas to urban areas and thus representing the majority. The small and medium size enterprises which constitute about % 98 of the current economic activities and direct economy are faced with various problems during the adaptation process to European Union. When looked more closely, it is obvious that the most prevalent ones are the financial problems. The aim of this study is to examine how to find suitable funds for SMEs and how to benefit from them, besides, how to solve the financial problems.