Gravür (çukur baskı) teknikleri
Gravure (intaglio press) technical
- Tez No: 240943
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM DİNÇELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Gravür, Teknik, Gravure, Technical
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Eseri oluşturan sanatçı, toplumun değerlerini hazmetmiş, geçmişin getirdiği birikimleriyle senteze varmış kişidir. İçinde yaşadığı toplumundan etkilenen sanatçı duygularını ve görüşlerini çalışmalarına yansıtmıştır.Sanat tarihinde Gravürün önemli bir yeri vardır. Yaratıcı baskı tekniğinin temelli, insan'ın çamur üzerine adım atışıyla oluşturduğu ayak izi ile başlamıştır. Sanatçılar olaylara mitolojik, dini, sosyal ve ticari amaçla yaklaşıp, yaratıcı güçlerini kullanarak yaşadıkları sorunları, bir sonraki kuşağa mesaj verircesine aktarmışlardır.Toplumların birbirlerini tanımalarında kültür ve sanat en iyi iletişim aracıdır. Teknoloji hızla gelişmektedir. Bu durumda sanatçı materyal seçerken bireysel hakkını kullanmıştır. Çizim ve basım işlemi için kullandığı materyallerde belli kalıplara bağlı kalmamıştır.Sanatçı tarafından elle yapıldığı için matbaa baskı ya da dijital baskıya uzak olan Gravür (çukur baskı) tekniği eserin kâğıt üzerinde oluşmasıyla gerçekleşir. Dünya'nın her yerinde sanatçılar tarafından kullanılan bu tekniğe ait eserleri, müze ve sergi salonlarında görülebilmiştir.
Özet (Çeviri)
Artist of this work is the person who deeply illustrated the cultural values and ayntheses historical accumulations. By effected with the society lives in, the artist reflects his own thoughts and views to his Works.Gravure has an important place in the art of history. The traces of the creative printing techniques has begun with the food-step that the person left on the mud.By analyzing the subjects under the mythological, relational, social and commercial purposes , using their creative skills, the artist has passed their difficulties in time through the next generation as if they were giving messages to them.Culture and art are the best communication tools fort he societies for knowing each other well. Tecnology had been developed like a streak of ligtning. In that situation the artists used this own rights while choosing his material. He didn?t use the specific bars fort he materials that he used for drawing and printing.The gravure (wood block) techniques being created by the artist by hand being quite far away from the printing pres or digital press has actualized with the trace?s appearance on the paper. Workings on this technigues, which is used all over the worl by the artists, could be found in the museums and art galleries.