Kadı Burhaneddin ile Şeyhi'nin gazellerinin din ve tasavvuf açısından karşılaştırılması
Comparison of Kadı Burhaneddin's and Şeyhi's ghazels in view of religion and islamic mysticism
  1. Tez No: 240968
  2. Yazar: DUYGU DALBUDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜREYYA A. BEYZADEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kadı Burhaneddin, Şeyhî, Gazel, Din, Tasavvuf, Kadı Burhaneddin, Şeyhî, Ghazel, Religion, Islamic Mysticism
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
Bu çalışmanın esasını Kadı Burhaneddin ile Şeyhî'nin gazellerinin din ve tasavvuf çerçevesi içerisinde karşılaştırılması teşkil etmiştir. Çalışmamız; ?Giriş?, ?I. Bölüm?, ?II. Bölüm?, ?Sonuç? ve ?Kaynakça? kısımlarından oluşmaktadır. ?Giriş? bölümünde çalışmaya esas alınan şairlerimizin yaşadıkları dönemlerin siyasal, sosyal, kültürel havası ve bu havanın edebiyata yansıması hakkında kısa bir bilgiden sonra Kadı Burhaneddin ve Şeyhî'nin hayatları ve edebî şahsiyetlerine, din ve tasavvuf görüşlerine yer verilmiştir. ?I. Bölüm?de Kadı Burhaneddin ve Şeyhî'nin gazelleri din unsurlarını ele alışları yönüyle karşılaştırılmıştır. Tezin ?II. Bölüm? ünde bu iki şairin, gazellerinde tasavvuf remizlerini nasıl kullandıkları karşılaştırılmıştır. ?Sonuç? bölümünde birinci ve ikinci bölümlerden elde edilen bilgiler ışığında Kadı Burhaneddin ve Şeyhî'nin gazellerinde din ve tasavvufun yeri ve önemi hakkında karşılaştırmalı olarak geniş bir değerlendirme yapılmıştır. ?Kaynakça? bölümünde ise tez için yararlanılan kaynakların künyeleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study consists of the comparison of Kadı Burhaneddin?s and Şeyhî?s ghazels in view of religion and Islamic mysticism. This study is divided into ?Introduction?, ?Section I.?, ?Section II.?, ?Conclusion? and ?Bibliography? sections. In ?Introduction? section, political, social and cultural athmosphere of the period during which the poets lived and its effect on literature are explained briefly. In addition, their biographies, literary personalities and their religious and Islamic mysticism ideas were explained. In ?Section I.?, their ghazels were compared in that they evaluate religious elements. In the ?Second Section? of the thesis how both poets used Islamic mysticism terms is compared with each other?s. From the data obtained in the first and the second sections, in conclusion, there is a comprehensive evaluation about the importance of religion and Islamic mysticism in Kadı Burhaneddin?s and Şeyhî?s ghazels. In ?Bibliography? section, resources used for the thesis are introduced.