Türkiye'de soyut sanatın gelişimi içerisinde Burhan Uygur'un yeri
The place of Burhan Uygur in the development of abstract art in Turkey
- Tez No: 240991
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN BEKSAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Resim, Sanat, Soyut, Burhan Uygur, Picture, Art, Abstract, Burhan Uygur
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Sanayi devrimi sonrasındaki makineleşme; endüstriyel gelişme, sanatçıların daha farklı biçimsel dil arayışlarına girmeleri ve bunun yanında, II. Dünya Savaşı'nın trajik etkileri yaşanan yokluk, bunalım ve melankoli evreleri neredeyse bütün insanlığın sosyolojik ve düşünsel evrimine sebep olmuştur. Olumlu veya olumsuz tüm bu gelişmeler sanatsal üretim için bir kaynak teşkil etmiştir. 20.yy. sonlarına kadar resim sanatında karşılaştığımız insan figürünün varlığı tanımlanabilir haldeyken, yenidünya ile beraber insanlar figürü artık yaşadığı ortamlardan çıkartıp ona dilediği formu ve rengi vererek yapılandırmıştır. Soyutlama ile birlikte artık resim için yeni bir dünya yaratılmıştır, insan - figür yeni kurulan evrende kendi mekânını ve algısını yaratmıştır. Doğadan iyice uzaklaşan insan kaybettiği değerlerle beraber yavaş yavaş silinmeye başlarken, kazandığı yeni bilinçle, anlam değişimiyle resimsel mekânda yeni bir boyut kazanmıştır.Modern batı sanatında soyutlama süreci yaşanırken; Türk resminde soyutlama Batı'da olduğu gibi doğal bir süreç geçirmeden resmimize girmiştir. İçinde yaşadığımız fiziksel gerçekliğe bakış açımızdaki değişikliğin sonucu olarak soyut bir dünya görüşünün oluşmasına neden olmuştur. Batı'ya pencerelerini açan Türk resim sanatı, 1950'den sonra gelişen toplum bilinci ile uluslararası kültür ve sanat yarışı ülkemiz sanatçılarını da etkilemiş, kendi kişilikleri doğrultusunda özgünlük ve yenilik kavramları üzerinde yoğunlaşmalarına sebep olmuştur. Dünyanın mekânsal çizgisi ve figür orada yeniden yaşamaya başlamış yeni bir boyut kazanmıştır. Burhan Uygur'un şiirsel çığlıklı mekânlarında yeniden yaratılan figürleri bütün bunları destekler niteliktedir. Uygur, figürleri masallara sürükler, içlerini dışlarına giydirir ve yenden oluşturur. Yeniden anlamlanan figürler çıkartır karşımıza. Bohem bir yaşam tarzı olan Burhan Uygur özgün bir kişiliğe sahiptir. Bu duruşu sanatına da yansımış kendine has özellikleri olan eserler ortaya koymuştur. Hayatının her anında her türlü malzemeye yapmış olduğu resimleri, yaşamının her yönünü çizdiği, notlar bıraktığı defterleri, resimleri ile Burhan Uygur'un çalışmaları Türk resim sanatının çağcıl bir yapı doğrultusunda gelişimine yapı taşı oluşturmaktadır. Soyut ve figüratif öğeleri bir arada kullanarak gerçekleştirdiği çalışmalarıyla 1970 kuşağının önde gelen ressamları arasında olan Burhan Uygur resminin içeriksel kurgusuyla bütünleşen ve lekeci bir anlayış üzerinde gelişen biçim düzeniyle, özellikle özgün altyapı arayışlı içindeki genç kuşak üzerinde etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
The mechanizataon after the industrial revolution and development caused the artist to look for different language areas, moreover, the effects of the war and the lack of shortage phases nearly used socialogical and imaginery evolution Whether pozitive or negative all these developmets provided good source for artistic development. Until the end of 20?th century, the presence of human figures which we see could be identified, with the new world people take out figures and they give the form whatever they like,With the abstraction a new world for has been created for the Picture art,human - figure has formed its own environment and perception people who live a part from the nature has started to be disappeared gradually with their last values, with their new conscious, gained a new dimension in the area of artistic environment by means of meaning changes. While we see abstraction period in modern west art;the abstraction in Turkish Picture entered in our pictures as in the west. The physical glance in which we live led to form abstract vision. The Turkish picture art which opened its windows to the west, after 1950 with its developed society and international culture and art race effected our artists. They concentred on their own personality and originality concepts.The word of place stripe and figure started to live again as if they were newly born figures in Burhan Uygur?s poetic areas. Mr Uygur embellishes figures to the tales. He dresses interior side to the exterior side and forms again. He shows us new figures which has got new meaning Burhan Uygur who has ?Bohem? life style has an authentic life, This authentic personality life has shown its effects to his art. He has exhibited many works. Every time in his life he played an important role in the Turkish Picture art with his pictures. By using abstract and figures together he became one of the reowned artist in 1970 s. With his good editing and style especially original substructure he effected the young generation.