Epigrafik buluntular ışığında Trakya'da kültler
Cults in Thrace from the epigraphic findings
  1. Tez No: 240992
  2. Yazar: BAHAR SARIKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIK ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Thrace, Inscriptions, Cult
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
?Epigrafik Buluntular Işığında Trakya'da Kültler? Trakya Bölgesi'nin, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinin bütününde, İstanbul İli'nin Avrupa kısmında ve Çanakkale İli'nin Gelibolu yarımadasını içine alan bölümünde, 19. yüzyılın ikinci yarısından başlayarak günümüze kadar yapılan araştırmalar sonucu bulunan ve yayınlanmış olan ve içinde Tanrı ve Tanrıça adı geçen yazıtlı malzemelerin incelenmiş olduğu bir çalışmadır.Bu çalışmada yayını yapılmış ve en erken MÖ 4.yüzyıl, en geç MS 3. yüzyıl'a tarihlendirilen 58 Adak, 8 Onurlandırma yazıtı olmak üzere toplam 66 yazıt incelenmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde Trakya'nın Antik Tarihi ve Coğrafyası, ikinci bölümünde Tanrı ve Tanrıçaların alfabetik olarak diziminin yapıldığı Katalog, üçüncü bölümde yazıtlarda bulunan Tanrı ve Tanrıçalar hakkında bilgi verilen Kültler, ekler bölümünde verilen grafik, tablolar ve haritalarla da çalışmanın sonucu desteklendirilmeye çalışılmıştır.Anahtar Kelimeler1- Trakya2- Yazıt3- Kült
Özet (Çeviri)
?Cults in Thrace from the Epigraphic Findings? is a work which the published epigraphic findings in Thrace area; entire regions of Edirne, Kırklareli, Tekirdağ and the European part of Istanbul and Çanakkale, have been examined. The work has been formed by the analyses of the epigraphic findings which have been found in undergoing excavations since the middle of the 19th century and God or Goddess? names was writing on them.In this work, already published 66 inscriptions, consisted of 58 dedications, 8 honorary inscriptions inscriptions, which are dated between 4th century B.C. period and 3th century A.D. have been studied.First division in the Ancient History and Ancient Geography of Thrace is given, in the second section the God and Goddess? names indexed as a catalogue, the Cults which have information related to God and Goddess is in the third section of the work. There are also graphics, map and table annexes, which used to support the conclusion of the thesis.