Türk İstiklal Savaşı sürecinde Kıbrıs
During the Turkish Cypriot Independence War
- Tez No: 241019
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER SONER HUNKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Türk İstiklâl Savaşı, Kıbrıs Türkü ve Türk İstiklâlSavaşı, Enosis ve Kıbrıs Türkü, Cyprus, Turkish Independent War, Turkish of Cyprus
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Tarihsel süreç içerisinde stratejik konumu sebebiyle, başat güçlerinhegemonyası altına girmesi adeta bir alınyazısı haline gelen Kıbrıs Adası'nın 1571tarihinde Osmanlı Devleti tarafından fethedilmesi bu sürecin bir devamı olarakkarşımıza çıkmaktadır. 1878 tarihinde dönemin başat gücü İngiltere'ye kiralanan Ada,5 Kasım 1914 tarihinde bir oldu bitti neticesinde Osmanlı Devleti'nin egemenlikalanından çıkarılmış ve Ada'nın yeni hakimi İngiltere, Birinci Dünya Savaşı boyuncaKıbrıs Türk basınına ambargo uygulamıştır.Doğru Yol ve Söz gazetelerinin ortaya çıkmasıyla bu ambargo delinmiş ve Türkİstiklâl Savaşı süresince Türkiye ve Kıbrıs arasındaki bağlantı sağlam bir şekildekurulmuştur.Türk İstiklâl Savaşı süresince Kıbrıs ile Türkiye arasındaki ilişkiler, ya döneminKıbrıs Türk basını'nın incelenmesi ile ortaya çıkarılmaya çalışılmış veyahut tamderinlikli olmasa da araştırmalarda bu konu işlenmeye çalışılmıştır. Ancak konuyu,dönemin basın kaynaklarını araştırma konusu yapmayıp, Kıbrıs'ı Türk İstiklâl Savaşısüreciyle bağlantılı olarak ele alan bir çalışma çok azdır ya da hiç yoktur. Böyle birçalışmanın ortaya çıkış sebebi ise, çeşitli araştırmalarda bölük pörçük yer tutan bukonunun bütünlüklü bir yapıya kavuşturulmak istenmesidir. Çalışmada Kıbrıs Türkhalkı ile Türkiye arasındaki ilişkilerin, Türk İstiklâl Savaşı ve Lozan Antlaşmasısonrası sağlamlaşarak devam ettiği görülmüş, bundaki en büyük etken ise Kıbrıs Türkbasını olmuştur.
Özet (Çeviri)
Domination of the Cyprus Island by the Ottoman Imperial in 1571 which hasbeen dominated by the powerful countries as it has been almost destined through timedue to its strategic situation is the progression of its diachronic process. The island wasleft in 1878 to the United Kingdom which was the powerful country of time has beenacquired from the dominance of the Ottoman Imperial on 5th November 1914presenting with fait accompli. England, the new dominant power of the island hasapplied embargo to the Turkish press of Cyprus along the World War I.Such embargo has been challenged by the journals of Doğru Yol and Söz and astrong bond has been founded between Turkey and Cyprus along the TurkishIndependent War.Such relationship between Turkey and Cyprus along the Turkish IndependentWar has been either tried to disclose by examining the Cyprus Turkish press of time orsuch matter has been tried presenting through the researches as a superficial subject.However, quite a few or no researches may be found that do not complete a mediaresearch of time but argue the Cyprus Island in connection with the development ofTurkish Independent War.In this study, it has been aimed to reach a complete structure which has beenargued in various studies in bits. It has been seen that the relationship between theTurkish people of Cyprus and Turkey has progressed through the Turkish IndependentWar and after the Lausanne Treaty owing to the Cyprus Turkish press significantly.