KOBİ'lerin dış ticarette karşılaştıkları sorunlar
Issues SME?s face in foreign trade
- Tez No: 241020
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAL YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: SME?s, Foreign Trade, SME?s Subsidies, Issues of SME?s
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Yapılan bu çalışma Dış Ticaretin tanımını Türkiye'de ve Dünyadaki KOBİ'lerin tanımlamalarını, tarihsel gelişimini, ülke ekonomilerine katkılarını ve dış ticarette karşılaştıkları sorunları ele almaktadır. Tez giriş, inceleme ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında dış ticaretin tanımı ile ilgili bilgi verilmekle birlikte genel olarak KOBİ ve Türkiye'deki KOBİ'lerin tanımlaması yapılmakta genel özellikleri üzerinde durulmaktadır. İnceleme kısmında KOBİ'lerin işleyişi ekonomideki yeri ve ekonomiye katkıları incelenmiştir. Dış ticarette karşılaşılan sorunlar ve bunun KOBİ'leri ne ölçüde etkilediği anlatılmıştır. Sonuç kısmında ise KOBİ'lerin sorunlara bakış açısı ve çözüm önerileri belirtilmiş gelişmiş ülke KOBİ'lerinin çözüm çalışmaları anlatılmıştır.Anahtar Kavramlar: KOBİ'ler, Dış Ticaret, KOBİ Destekleri, KOBİ'lerin sorunları
Özet (Çeviri)
This study discusses the identification of Foreign Trade by SME?s in Turkey and all over the World, historical development, contribution to national economy and issues faced in foreign trade. The thesis is made off introduction, analysis and conclusion. The introductory part includes the definition of foreign trade as well as general characteristics of SME?s their place in the economy and their contribution to the economy. The problems encountered in foreign trade and to what extent it affects the SME?s has been described, in the concluding part, perspective and solutions to problems have been stated and the solution studies of SME?s of developed countries have been described.