Türkiye ' de dış ticaret mevzuatı ve ekonomi politikaları arasındaki uyum sorunlarına ilişkin bir analiz
Foreign trade and economy policies in Turkey between the legislation compliance problems on the analysis
- Tez No: 241021
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAL YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Economy Policy, International Trade, The Laws Of Foreign Trade, Turkish Economy
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Türkiye' de 1980 sonrası süreçte ekonomi alanında büyük bir değişim yaşanmış ve ekonominin liberalleşmesi yönünde çok önemli adımlar atılmıştır. Ülkenin dışa açık bir ekonomik yapıya kavuşturulması için bu yönde politikalar benimsenmiş ve dış ticaret mevzuatı ile ilgili köklü düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Ancak ekonomik ve siyasi istikrarsızlıkların yanında politika yapıcı ve uygulayıcılar arasındaki yetki çatışması, bu alandaki uyuşmazlıkları kaçınılmaz hale getirmiştir. Söz konusu uyuşmazlıklara ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı bu çalışmada, öncelikle ekonomi politikası, teori ve kavramların açıklanması biçiminde analiz edilmiştir. Sonrasında kapsam olarak son derece geniş ve karmaşık bir içeriğe sahip olan dış ticaret mevzuatı, basitleştirici ve bütünleştirici bir yol izlenerek hukuki çerçevede ele alınmıştır. Dış ticaret konusunda mevzuat kaynaklı sorunlara değinilmiş ve çözüm önerilerine yer verilmiştir. Son olarak ise, Türkiye' de ekonomi politikası uygulamalarının dış ticaret mevzuatı ile etkileşimi incelenmiştir.Anahtar Kavramlar: Ekonomi Politikası, Uluslararası Ticaret, Dış Ticaret Mevzuatı, Türkiye Ekonomisi
Özet (Çeviri)
The time period after 1980, a major change in economic area was experienced and significant steps were taken towards having a liberal economy in Turkey. In order to obtain an open economic structure, some kinds of policies were adopted and radical arrangements about foreign trade rules and regulations were implemented. However, not only economical and political instabilities but also conflicts of authority between policy makers and policy implementers have made these conflicts in this field inevitable. Primarily in this study, which has evaluation of the conflicts in question, economic policy, theory and concept were defined and analyzed. Subsequently, foreign trade rules and regulations that have wide scope and complicated content were explained in a regulatory framework by following a simplifying and integrating way. Rules and regulations problems about foreign trade were mentioned and the solution proposals were discussed. In the last section, the interaction between applications of economic policies in turkey and rules and regulations about foreign trade was analyzed.