Balkan savaşları sonrası Rumeli'den Türk göçleri ve Osmanlı Devleti'nde iskanları
Turks immigrations from Rumelia after Balkan Wars and their settlements in Ottoman Empire
- Tez No: 241080
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKAİ METE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Balkan Savaşları, göç, iskân, muhacir, Balkan Wars, Immigration, Settlement, Immigrant
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Türkler, 1353 yılından itibaren Rumeli'ye yerleşmeye başlamıştır. Yaklaşık beşyüz yıl süren bu dönemde Türk Kültürü Balkanlar'da kalıcı bir hale gelmiştir. Yüzyıllar boyunca Türkler ve Balkanlar'da yaşayan diğer milletler huzur içerisinde hep beraber hayatlarını devam ettirmiştir.Rumeli'ye geçişten itibaren sürekli büyüyen ve gelişme gösteren bir devlet olan Osmanlı Devleti, Balkanlar'ın fethedil¬mesi ve devamında en geniş sınırlara ulaşılması sürecini yaşamıştır. Duraklama ve dağılma dönemi ile başlayan geri çekilme süreci göç problemini de beraberinde getirmiştir.1787-1792 Osmanlı-Rus savaşları sonucunda Balkanlardan Anadolu'ya kitleler halinde göçler başladı. Türk göç tarihinin en önemli halkalarında birini 1877-1878 Osmanlı ? Rus Savaşı'ndan sonraki göçler oluşturur.II. Büyük göç dalgası ise XX. yüzyılın başlarında Balkan Savaşı sırasında yaşanan zulümlerden sonra gerçekleşmiştir. Rumeli'den gelen göçmenlerin sorunlarını çözmek için komisyonlar kurulmuştur. Muhacirlerin yerleşmesi için arazi sağlanmış, ev yapmaları için destek verilmiştir. Ayrıca askerlik ve vergi muafiyetleri sağlanarak daha rahat bir hayat sürmeleri için çaba harcanmıştır. Yaşanan sağlık sorunları nedeniyle hastaneler yapılmıştır. Tarım aletleri, tohumluk ve diğer ihtiyaçlar karşılanarak üretime katılmaları sağlanmıştır. Balkan Savaşları sonrası da Rumeli'den Türkiye'ye göçler yaşanmaya devam etmiştir.
Özet (Çeviri)
The Turks started to settle in Rumelia since 1353. During this period lasting about 500 years, the culture of Turks became permanent. The Turks and the other nations living in Balkans lived together peacefully.Ottoman Empire, which had been constantly developing and growing since the conquest of Rumelia, lived the period of the conquest of Balkans and reached its largest boundaries. The period of withdrawal which began with the decline and fall of Ottoman Empire brought the migration problem.The mass immigrations from Balkans to Anatolian started as a consequence of 1787-1792 Ottoman ?Russian War. The immigrations after 1877-1878 Ottoman- Russian War formed one of the most important chains of Turk?s immigration history.The second huge immigration came about after the oppressions during the Balkan Wars at the beginning of the 20 th century. The committees were set up to solve the problems of the immigrants coming from Rumelia. For immigrants land was provided to settle and they were supported to build their houses. Besides, in order to lead a more comfortable life, they were exempted from taxes and military services. The hospitals were built because of the health problems. Having been provided with farming tools and seeds and all the other needs, they were encouraged to take part in production. The immigrations from Rumelia to Turkey continued after Balkan Wars.