Kaşkay Türklerinde atasözleri
Qashqai proverb
- Tez No: 241374
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İran, Kaşkay, Atasözü, Esadullah Merdanî Rahimî, Iran, Kaşkay, Proverb, Esadullah Merdanî Rahimî
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 354
Özet
Orta Asya'yı Mezopotamya'ya bağlayan ve birçok medeniyetin beşiği olmuş, birçokmedeniyeti bağrından koparmış bir coğrafya olan İran çeşitli Türklerin, özellikleOğuzların en önemli yerleşim merkezi olagelmiştir. Bu Türk gruplar arasında Kaşkaylar,nüfus bakımından Azerbaycan Türklerinden sonra ikinci sırada geldikleri gibi, bölgedekitarihî kökleri de oldukça önemlidir.Bilindiği gibi atasözleri, az sözle çok şey ifade etme gücünü ortaya koyar. BütünTürk topluluklarında olduğu gibi Kaşkaylarda da çok zengin bir atasözü hazinesi vardır.Kaşkay aydınlarının tahminlerine göre, Türkçe yazı diline sahip bulunmayan Kaşkaylarda,şifahî edebiyat çok gelişmiştir ve bu edebiyatın en değerli hazinesi olan atasözleri de,büyük bir dil birikimi sağlamıştır. Kaşkaylarda, Esadullah Bey'in ifadesine göre, yaklaşık20 bin civarında atasözü olmalıdır. Tezimizin esas metnini, Esadullah Merdanî Rahimî'ninderleyip yazıya geçirdiği ?Atalar sözü? kitabı oluşturmaktadır. Eserde deyimler ve halkşairlerinin özlü biçimde söyledikleri, anonimleşmiş şiir parçalarına da yer verilmiştir.Bu çalışmada Kaşkay atasözleri dil özellikleri bakımından da incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Iran, which ties Central Asia to Mesopotamia, has been cradle for the civilizations.Iran also has been one of the most important settlements of the Oguz Turks. The Kaşkays,one of these Turk groups, is not only the second group from the point of population, afterthe Azerbaycan Turks, but also their historical roots are very important too.Proverbs proves the power of expressing more meaning with fewer words. As allTurkish groups, Kaşkays too has a very rich proverb treasure. According to EsadullahMerdanî Rahimî, the Kaşkays have about 20 thousand proverbs.The main text of our thesis is the ?Atalar sözü? work collected and printed byEsadullah Merdanî Rahimî. In this work idioms and the anonymous verse fragments ofminstrels are also included.We also studied the Kaşkay proverbs from the point of language characteristics inthis thesis.