Ahmed b. Hanbel'in Kitâbü'z-Zühd'ü bağlamında Zühd hadislerinin değerlendirilmesi
The examination of ascetic hadits according to Kitabu?z-Zohd written By Ahmad b. Hanbal
- Tez No: 241471
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Sünnet, Hadis, Peygamber, Zühd, Rivâyet, Hadis Edebiyatı, Zühd Literatürü, Sunnah, Hadith, Prophet, Ascetic, Rumour, Hadith Literature, Ascetic Sources
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Dinî anlayışımızın şekillenmesine etki eden önemli unsurlardan biri de sünnetler, hadislerdir. Özellikle dünyaya bakışımızı belirlemede zühd ve zühde değer atfeden hadislerin önemli bir yeri vardır. Zühdle ilgili rivâyetlerin büyük çoğunluğu Hadis Edebiyatında zühd literatürü içerisinde bulunmaktadır. Bu literatürün tanınması zühd konusundaki hadislerin bilinmesi açısından önemlidir. Ayrıca belirtilen konuda birçok mevcut problemin kaynağının hadisler olduğu bilinmektedir. O halde hadislerin sıhhat durumlarının tespitinin birçok problemin çözümüne katkı sağlayacağı kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Bundan başka hadislerde geçtiği biçimde zühd anlayışının tespiti, dinin doğru anlaşılmasına ve çalışma hayatımıza katkı sağlayacağı şüphesizdir. Bu tez bu amaca yönelik bir adımdır.Bu çalışmada Hadis Literatüründe zühd konusu gibi proplemli konulara dayanak teşkil eden rivâyetler Ahmed b. Hanbel'in Kitâbü'z-Zühd'ü bağlamında incelenmiştir.Amacımız Kur'an, sahih Hadisler ve tarihi gerçeklerle uyuşmayan bazı rivâyetleri, aklın ve ilmin prensiplerini esas alarak, Hadis metodolojisi çerçevesinde objektif bir yaklaşımla incelemektir.Çalışmamızda konuyla ilgili Kur'an âyetlerine, hadislere yer verilmiş ve bu konuda yazılmış diğer kitaplardan faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sunnah (Hadith) is one of the most important elements affected on the formation of our religious understanding. Especially, the Hadiths with a pious and ascetic content play very significant role in determining our world view. Majority of the narratives related to piety can be found in the piety chapters of the Hadith Literature. To know this literature is very crucial for the understanding of piety Hadiths. Moreover, it is known very well that the sources of many current problems derive from this kind of Hadiths. Therefore, determining the authenticity of this kind of Hadiths will make a very valuable contribution to the solution of many problems. It is also no doubt that determining the understanding of piety from the Hadiths will pay the way for the right understanding of religion and for our work life. Therefore, this Thesis can be considered as a first step in this direction.In this work, The Ascetic Sources in the Hadith Literature and the Survey of Tradition Related with Ascetism according to Kitâbu?z-Zohd written by Ahmad b. Hanbal.Our aim is examine objectly approache in according to reason, science prenciple and hadith?s method. This kind of rumours that is confilict with Qur?an and tuth rumours and history.