İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin kitap okuma alışkanlığı ile Türkçe dersi akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation on the relationship between the reading habits of 5th grade elementary school students and their Turkish lesson academic achievement
- Tez No: 241470
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİYE ÇAĞIMLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretimi, Okuma Alışkanlığı, Akademik Başarı, Turkish Language Teaching, Reading Habits, Academic Achievement
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışma, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır ili ile Silvan ilçesi ve Silvan ilçesine bağlı köylerde random (rastgele) yöntemiyle belirlenen ilköğretim okullarındaki 5.sınıf öğrencilerinin kitap okuma alışkanlıklarının Türkçe dersi akademik başarılarına etkisinin olup olmadığını incelemektedir.Araştırmada 768 öğrencinin kitap okuma alışkanlıkları üzerinde; cinsiyet farklılığı, anne ve babanın eğitim durumu, ailenin gelir düzeyi, yaşanılan yerleşim birimi ve akademik başarının etkileri analiz edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin anketlere verdikleri cevapların kendi öğretmenlerince teyit edilmesi amacı ile 23 sınıf öğretmeniyle yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak görüşmeler yapılmıştır.Anket ile toplanan verilerin çözümlenmesinde frekans dağılımı ve kaykare teknikleri kullanılmıştır. Analizlerde anlamlılık düzeyi p? 05 olarak alınmıştır.Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir: Kız öğrenciler erkek öğrencilere göre daha çok kitap okumaktadırlar. Annenin eğitim düzeyinin öğrencilerin kitap okuma alışkanlığını etkileme oranı babaya göre daha yüksektir. Ailenin gelir düzeyi arttıkça öğrencilerin kitap okuma alışkanlık düzeyleri de artmaktadır. Öğrencilerin yaşadıkları yerleşim birimleri küçüldükçe kitap okuma alışkanlığı düzeyleri de azalmaktadır. İl ve ilçe merkez okullarda eğitim alan öğrencilerin kitap okuma alışkanlıkları, köy okullarında eğitim alan öğrencilerin kitap okuma alışkanlıklarına göre daha fazladır. Son olarak, öğrencilerin akademik başarı düzeylerine göre kitap okuma alışkanlıkları farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study in the 2008-2009 academic year, investigates whether reading habits of 5th primary school students whom are randomly chosen in the district of Diyarbakır and it?s towns and villages, effects their turkish lesson academic achievement or not.The effects of gender differences, education level of parents, the level of family income , the place of residence and academic achıevement on the reading habits of totally 768 students is analysed in the research. In addition, surveys of students the answers to be confirmed by their own teachers and 23 classroom teachers with the aim of semi-structured interviews were conducted using the interview form. For the data which were obtained from the questionnaire, frequency distribution and Chi-square techniques were performed. In the analysis, the level of significance was taken as p?.05.The outcome of the research can be summarised as follows: Female students have been reading more books than male students. The effect of the mothers? level of education on the reading habits is higher than the fathers?. If level of family income rises, level of students? reading habit will rise, too. As the place of residence becomes smaller, the level of reading falls. The reading habits of pupil studying in province and district center schools are higher than the ones who study in suburbian schools. Finally, the reading habits differ with students? academic achievement level.