Sınıf ve branş öğretmenlerinin ilköğretim 5. sınıflarda karşılaştıkları istenmeyen davranışlar ve bu davranışlarla baş etme stratejileri
Student? misbehaviours and investigating tackling strategies of primary teachers and branch teachers in fifth classes of primary education
  1. Tez No: 241478
  2. Yazar: GÜLSEN DANAOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SENCER BULUT ÖZSEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi, İstenmeyen Davranış, İlköğretim, Class Management, Misbehaviours, Primary
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf ve branş öğretmenlerine göre ilköğretim 5. sınıflarda karşılaşılan istenmeyen davranışlar ve baş etmede kullanılan stratejilerin neler olduğunun incelenmesidir.Araştırma evrenini 2008?2009 eğitim öğretim yılında Şırnak ili Cizre ilçesinde bulunan ilköğretim okullarındaki 5. sınıflarda derslere giren sınıf ve İngilizce öğretmenleri oluşturmaktadır. Nicel ve nitel araştırma modellerinin ikisi kullanılarak desenlenen araştırmada örnekleme yöntemi olarak amaçlı (olasılıklı olmayan) örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir durum örneklemesi (convenience sampling) yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda Cizre merkez ve merkeze bağlı köyler de dahil olmak üzere toplam 18 ilköğretim okulundaki 84 sınıf öğretmeni ve 31 İngilizce öğretmeni olmak üzere toplamda 115 öğretmene ulaşılarak anket uygulanmıştır. Anket uygulanan öğretmenlerden gönüllülük esasına dayalı olarak 6 sınıf öğretmeni ve 6 İngilizce öğretmeni olmak üzere toplam 12 öğretmenle de görüşme yapılmıştır.Bu araştırma için gerekli veriler araştırmacı tarafından ilgili literatürden yararlanılarak ve uzman görüşüne başvurularak geliştirilen anket formunun uygulanması ve öğretmenlerle yapılan görüşmelerden elde edilmiştir. Anket kullanılarak elde edilen verilerin analizinde SPSS paket programı 13.0 kullanılmış, sonuçları ise frekans ve yüzde olarak sunulmuştur. Görüşme video kamera ile kaydedilmiş ve içerik analizi ile çözümlenmiştir Araştırmadan elden edilen bulgular şu şekilde özetlenebilir:Sınıf öğretmenleri en çok karşılaştıkları istenmeyen davranışları; birbirleriyle konuşmak, söz hakkı almadan konuşmak, dersin akışını isteyerek bozmak, arkadaşlarına karşı saldırgan davranışlar sergilemek, ödev yapmamak, verilen görevleri yerine getirmemek, küfür etmek, yalan söylemek, hırsızlık yapmak ve öğretmeni dinlememek olarak belirtirken; İngilizce öğretmenleri ise en çok karşılaştıkları istenmeyen davranışları; birbirleriyle konuşmak, dersin akışını isteyerek bozmak, birbirlerini şikâyet etmek, arkadaşlarına karşı saldırgan davranışlar sergilemek, küfür etmek, yalan söylemek, derste ders dışı şeylerle uğraşmak olarak belirtmişlerdir.Sınıf öğretmenleri karşılaştıkları istenmeyen davranışlar karşısında en çok sözlü uyarı (söz ile uyarı), davranışın nedenini araştırma (soru sorma), beden dili (göz teması kurma), görmezden gelme ve davranış düzenleme (açıklama yapma) stratejilerini kullanırken; İngilizce öğretmenlerinin sözlü uyarı (söz ile uyarı), davranışın nedenini araştırma (dersten sonra konuşma), ceza verme (eksi not), görmezden gelme ve davranış düzenleme (açıklama yapma) stratejilerini kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is the investigation of student? misbehaviours and what tackling strategies are used by primary teachers and branch teachers in fifth classes in primary education.The research population consisted of primary teachers and English language teachers who attends the fifth classes of the primary schools in Cizre town of Şırnak in 2008-2009 Education and Teaching season. In the reasearch which was designed by using both quantitative and qualitative research models, convenience sampling method from purposing sampling was used as a sampling method. In this context, including Cizre center and also the villages subordinated to the center , totally 115 teachers, 84 primary teachers and 31 English language teachers in 18 primary schools in total were reached and questioned. Totally 12 teachers, 6 primary teachers and 6 English language teachers who were willing was interviewed among the teachers who were questioned.The datas which are required for this research were obtained by utilizing the related literature, applying the questionnaire which was developed by appealing to an authority view and interviews with the teachers. At the analyse of the datas which were obtained by using questionnaire the packet programme SSPS 13.0 was used, the results were presented as frequency and percentage. The interview was recorded by a video camera and resolved by content analyse. Symptoms which were obtained from the research can be summarized so:When primary teachers stated that the most encountered misbeviours are talking to each other, talking without permission, queering the running of the lesson willingly, exhibiting agressive attitudes towards friends, not doing homework, not doing duties, abusing, lying, theft, and not listening to teacher; English language teachers stated that the most encountered misbehaviours are talking to each other, queering the running of the lesson willingly, complaining about each other, exhibiting agressive attitudes towards friends, swearing, lying, doing different things during the lesson.It is concluded that meanwhile primary teachers mostly using orally warning, asking questions, eye contact, ignoring and making explanations strategies when they encountered misbehaviours; English language teachers mostly using orally warning, talking after the lesson, giving minus mark, ignoring and making explanations strategies when they encountered misbehaviours.