Adana ilinin tarımsal üretimi ve tarıma yönelik teşvik uygulamaları
Agricultural production of Adana and promotion applications devoted to agriculture
  1. Tez No: 241481
  2. Yazar: EBUBEKİR ALYU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKKI ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, Tarımsal Kalkınma, AB Ortak Tarım Politikası, Tarımsal Üretim, Tarımsal Teşvikler, Adana, Agricultural Development, European Union Common Agricultural Policy, Agricultural Production, Agricultural Incentives
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Tarımsal faaliyetler insanlığın ilk iktisadi faaliyetleridir. Tarım sektörü ekonomik, sosyal, politik ve teknik yönleriyle diğer sektörlerden farklı olan ve vazgeçilmez öneme sahip bir sektördür. Tarım sektörü insanların en temel ihtiyacı olan beslenme ihtiyacını doğrudan karşılayan bir sektör olması ve çağımızda her toplum için zorunlu bir amaç haline gelmiş mevcut ekonomik kalkınmayı sürükleyecek kaynakları sağlaması bakımından yüzyıllardır önemini korumaktadır.İçinde bulunduğumuz yüzyılda gıda maddelerinin stratejik konumda olması ve artan dünya nüfusunun beslenme gereksiniminin karşılanması konusunda güçlükler yaşanması, tarımsal ürünlerin önemini bir kat daha artırmıştır. Bu bağlamda tarımsal üretim miktarı ve ürün çeşitliliği için, ilin sahip olduğu toprakların niteliklerinin belirlenerek arazi planlamasının yapılması bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Tarım sektörünün sahip olduğu bu önem ve tarımsal üretimin doğa koşullarına bağlı olması nedeniyle üretimde risk ve belirsizliklerin fazla olması v.b. gibi nedenlerden ötürü tarım sektörü hemen hemen bütün ülkelerde desteklenmiş ve desteklenmesine devam edilmektedir.Bu amaçla Adana ili'nin tarımsal üretimi ve tarıma yönelik teşvik uygulamaları çalışmamızın konusu olarak seçilmiş ve il tarımsal yapısının üretim alanlarında karşılaştığı problemlerin temel nedenlerinin tespit edilmesine ve uygun yatırım alanlarının belirlenmesine çalışılmıştır
Özet (Çeviri)
Agricultural activities are the first economical activities of humanity, Agricultural sector differs from the other sectors with its economical, social, political and technical aspects and it has an indispensable importance. Agricultural sector has been maintaining its value on account of meeting the most basic need of human, nutrition directly and its providing the sources inclining the economical improvement which has become a mandatory goal for every society in our period for centuries.In our century, foodstults being in a strategic position and the difficulties in meeting nutrition needs of increasing world population have raised the importance of agricultural products. In this context for the amount of agricultural production and product diversity (variety) doing land planing by determining the capasity and the properties of the city soil occurs as an oblication.Owing to the importance of agricultural sector and the dependence of agricultural production to natural conditions, because of the reasons such as excessive production risk and uncertainty, agricultural sector has been supported and is stil being supported almost in all countries.To this end, agricultural production and promotions of Adana city has been selected as the subject of our study and the basic reasons of problems met in production area and appropriate investment fields have been determined.