İçerik düzenlemesi yapılmış metinlerin öğrencilerin cumhuriyet ve demokrasi kavramlarını öğrenmelerine etkisi
Effects of content-revised texts on students? learning of the republic and democracy concepts
- Tez No: 241482
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHİNUR COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazılı Metin, Kavram Öğrenme, Kavram Öğretimi, Kavram Analizi, Cumhuriyet, Demokrasi, Written Text, Concept Learning, Concept Teaching, Concept Analysis, Republic, Democracy
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, öğrencilerin içerik düzenlemesi yapılmış yazılı metinlerin cumhuriyet ve demokrasi kavramlarını öğrenmelerine etkisini incelemektir. Araştırma; giriş, kuramsal açıklamalar ve ilgili araştırmalar, yöntem, bulgular ve yorumlar, sonuç ve öneriler olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır.Araştırma, 2008-2009 eğitim - öğretim yılı Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü birinci sınıf öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Deney grubunda 30 ve kontrol grubunda 30 öğrenci yer almıştır. Deney grubunda öğretim, içerik düzenlemesi yapılmış metinler aracılığıyla gerçekleştirilirken, kontrol grubunda öğretim geleneksel yöntemle yapılmıştır.Araştırmada veri toplama araçları olarak; cumhuriyet ve demokrasi kavramlarının içerik ögeleriyle ilgili olarak hazırlanmış olan üç farklı test kullanılmıştır. Birinci testte, öğrencilere yazılı olarak cevaplamaları için her bir kavramla ilgili üçer soru sorulmuştur. İkinci testte, cumhuriyet kavramıyla ilgili 19 ülke adı verilerek öğrencilerden bu ülkelerin devlet şeklinin ne olduğunu yazmaları istenmiştir, demokrasi kavramıyla ilgili 19 ülke adı verilerek öğrencilerden bu ülkelerin siyasi rejiminin ne olduğunu yazmaları istenmiştir. Üçüncü testte ise, 19 çoktan seçmeli sorudan oluşan kavram başarı testinde cumhuriyet ve demokrasi kavramlarıyla ilgili sorular yer almıştır. Söz konusu üç test, öğretimden önce ön test olarak kullanılmıştır. Deney grubuna yalnızca yazılı metinler verilerek öğretim yapılmış, kontrol grubuna ise dersi sunan öğretim elemanının daha önceki derslerinde kullandığı sunu kullanılarak öğretim yapılmıştır. Öğretim süreci tamamlandıktan sonra aynı testler son test olarak uygulanmıştır. Araştırmada verilerin analizinde nitel ve nicel analiz teknikleri kullanılmıştır.Araştırma sonucunda ulaşılan bulgular şu şekilde özetlenebilir:Öğrencilerin yaptıkları cumhuriyet ve demokrasi kavramlarının tanımları, cumhuriyet ve demokrasi kavramına verdikleri örnekler, öğrencilerin verdikleri örneklerin gerekçeleri incelenmiş deney grubunun son test bulguları kontrol grubu ile karşılaştırılmış ve deney grubunun daha başarılı olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin cumhuriyet ve demokrasi kavramları ile ilgili her örneği örnek olarak sınıflamaları ve her örnek olmayanı örnek olmayan olarak sınıflamaları incelenmiştir. Son test sonuçlarına bakıldığında deney grubunun cumhuriyet ve demokrasi kavramının örneklerini ve örnek olmayanlarını ayırmada daha başarılı oldukları bulunmuştur. Öğrencilerin kavram başarı testindeki sonuçları incelendiğinde, deney grubunun son testlerde kontrol grubundan daha başarılı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the influence of the written texts contents of which were arranged on the students? learning of the republic and democracy concepts. The study consists of five chapters; introduction, theoretical background and related studies, the method, the findings and the discussion.The study was carried out with the first grade students studying at the Çukurova University, the Faculty of Education, Department of Elementary Education on instructing the democracy and republic concepts during the 2008-2009 academic year. There were 30 students in the experimental group and there were 30 students in the control group. While the instruction in the experimental group was realized by means of the texts contents of which were revised, the traditional method was followed in the control group.Three different tests related to the content components of republic and democracy concepts were used as data collection tools. In the first test, the students were asked to answer three questions for each concept by writing. In the second test, the students were given 19 country names related to the republic concept and were asked to write those countries? system of government and they were given 19 country names related to the democracy concept and were asked to write those countries? political regimes. In the third test, there was a concept achievement test consisting of 19 multiple choice questions about republic and democracy concepts. These three tests were used as pre-tests before the instruction. The experimental group was instructed through only written texts, and the control group was instructed through the presentation which was used in previous classes of the instructor. After the instruction process, the same three tests were used as post-tests. Qualitative and quantitative analysis were used in analyzing the data in this study.The findings obtained in this study can be summarized as follows:Firstly, the definition of the republic and democracy concepts made by the students, secondly, the examples given for the republic and democracy concepts and lastly, the rationale of those examples were investigated. Then, post-test findings of the experimental group were compared to the control group, and it was found that the experimental group was more successful. The students? classification of each correct example was related to republic and democracy concepts as a correct example and their classification of incorrect examples as incorrect examples were investigated. When the post-test results were investigated, it was found that the experimental group was more successful in classifying the correct examples and incorrect examples about republic and democracy concepts. When the students? results in the concept achievement test were considered, it was found that the experimental group was more successful than the control group in post-tests.