Küçük orta ölçekli işletmelerin (KOBİ'lerin) Basel II standartlarına hazırlık düzeylerinin ölçülmesi
Measuring preparation levels of small and medium size enterprises (SMEs) to Basel II standards
- Tez No: 241562
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURULLAH UÇKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Basel II, KOBİ, Basel II, SMEs
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Çalışma, AB'ne uyum süreci içerisinde olan ülkemiz KOBİ'lerinin Basel II standardına uyumu hazırlık düzeylerinin ölçülmesi, değerlendirilmesi ve onlara bir takım önerilerde bulunulması amacıyla yapılmıştır. Eskişehir, Denizli, Bilecik, Isparta, Malatya, Diyarbakır ve Samsun illerindeki organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren firmalar arasından seçilen 259 firma üzerinde anket uygulanmıştır. Firmaların verdikleri yanıtların değerlendirilmesi amacıyla frekans tabloları ve çapraz tablolar düzenlenmiştir. Ayrıca anket uygulanırken firmalara Basel II standartları hakkında bilgi verilmeye çalışılarak bu konuda bilgisi olmayan KOBİ'lerimize faydalı olmaya çalışılmıştır.Firmaların çoğunun risk yönetim birimlerinin olmayışı, dış denetim yaptırmamaları ve Basel II'ye uyum amacıyla herhangi bir çalışma yürütme konusundaki yetersizlikleri nedeniyle Basel II'ye hazır olmadıkları söylenebilir. Ayrıca, Basel II'de risk azaltıcı unsur olarak kabul edilen teminatlar konusunda halen sorun yaşayan firmaların oluşu ve en önemlisi Basel II'nin ne olduğu konusunda hiçbir bilgiye sahip olmayan firmaların varlığı, KOBİ'lerin Basel II için hazır olmadıkları sonucunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The study was carried out to measure and evaluate the preparation levels of our SMEs, which are in the process of conformity to EU, and to advise them accordingly. The survey was made on 259 firms, which are active in Organized Industrial Regions of Eskişehir, Denizli, Bilecik, Isparta, Malatya, Diyarbakır and Samsun. To analyse the answers provided by the firms frequency charts and cross tables were prepared. Moreover, when the survey was being carried out, it was tried to be beneficial for the SMEs that do not have any information about BASEL II standards.It can be said that they are not ready for BASEL II since most of the firms do not have a risk management unit, do not get any external auditing and are not sufficient to carry out a study for confomity to BASEL II. Moreover, the existance of firms that still have some problems related to cautionary which are accepted as risk decreasing components in BASEL II and, most importantly, the existance of firms that do not have any information about what BASEL II is supports the conclusion that SMEs are not ready for BASEL II.