Osmanlı kimliğinin gelişmesinde Tanzimat Fermanının rolü
The act of Tanzimat Edict in improved of Ottoman identity
  1. Tez No: 241648
  2. Yazar: ERCÜMENT TOPUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSKENDER YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tanzimat Fermanı, Osmanlı Kimliği, Osmanlıcılık, İslamcılık, Türkcülük, Tanzimat Edict, Ottoman Identity, Ottomanism, Islamism, Turkism
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma, Osmanlı modernleşmesinin, 19. yüzyıl dünyasında ortaya çıkan etnisiteye dayalı ulusal akımların, imparatorluğun sosyal düzeninde meydana getirdiği sosyal çözülmeyi önlemek ve bu akımların sosyal düzendeki etkilerini asgari düzeye indirmek maksadı ile başvurduğu sosyal ve siyasal tanımları araştırmaktadır.Bu çerçevede, Tanzimat fermanının ilanından, imparatorluğun çöküşüne kadar geçen sürede, Osmanlılık, İslamcılık, Türkçülük gibi ortaya konulan kimlik politikalarının beslendikleri sosyal ve siyasal tanımlamaların nasıl bir kuşatıcılığa sahip olduğu, imparatorluğun sosyal düzenindeki karşılıklarının hangi boyutlarla sınırlı kaldığı, araştırmanın ilerleyen bölümlerinde hedeflenen konular olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study investigates the social and political definitions the Ottoman modernization applied in order to prevent the social disengagement which the national movements, emerging in the 19th century world and based on the ethnicity, caused on the social order of the Empire and to minimize the effects of these movements on the social order.The following chapters, we studied what kind of encircling features the social and political definitions from which the implemented identity policies such as Ottomanism, İslamism and Turkism fed, had and to which extent the equivalents of these definitions in the social order of the Ottoman Empire were limited during the period from the declaration of the Tanzimat Edict to the collapse of the Ottoman Empire.