Shakespeare oyunlarındaki karakterlerin yorumunda diksiyon enerji ilişkisi
Diction energy relationship in the interpretation of characters in Shakespeare plays
- Tez No: 241728
- Danışmanlar: PROF. CÜNEYT GÖKÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Oyunculuk, Diksiyon, Enerji, Shakespeare, Diction, Energy, Actor, Shakespeare
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Shakespeare oyunları yorumlanırken günümüz tiyatro anlayışı içinde pek çokfarklı biçimle karşılaşılmaktadır. Bu biçimler çoğu kez postmodernizmin asiliğiiçinde özgür açılımları beraberinde getirmektedir. Lear kimi zaman paltolu, Hamletkimi zaman zenci olabilmektedir. Bu yaklaşımların sanatsal niteliğine dairdeğerlendirme yapılırken biçimden çok öze dair arayışlara girildiği gözlenmektedir.Zaten yorumlayanlar da Shakespeare'in anlattıklarını reddetmemektedirler. İyiyorumlarda öz biçimin gerisinde kalmamaktadır.Peki Shakespeare'in özü oyuncular için ne demektir?Aktörlerin her biçimin içinde dahi atlamaması gereken nedir?Shakespeare'i bu kadar özel yapan şey aktörlerin yorumu sırasında nasıl açığaçıkabilir?Başarılı Shakespeare oyuncularının üstün yorum yetenekleri tanrı vergisi birsır mıdır?Ya da açıklanabilir teknik zorunluluklar zincirinin eksiksiz uygulaması mı?Eğer analizler Shakespeare oyunlarının bildik temel yapısı üzerineyoğunlaştırılırsa bunun dilin mükemmelliğinde ve kurgusal zenginlikte yattığı sayısızkaynağa dayandırılarak açıklanabilir.Tiratların yapısı, kurgu ve sahneler uzmanların görüşleri doğrultusundaincelenmiş örnekler verilmiştir. Bu doğrultuda enerji kullanımına dair sonuçlaraulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
While the plays of Shakespeare have been interpreted, many different formshave been seen within the comprehension of today?s theatre. These frequently bringfree unfolding in the mutiny of postmodernism. Sometimes Lear may be in overcoatand Hamlet may be a black man sometimes. It has been observed that there isseeking of essence more than the form as an evaluation on the artistic quality of theseapproaches has been made. Essentially, interpreters don?t refuse what Shakespeareexplained.What does the essence of Shakespeare mean according to the actors?What are the important points that the actors shouldn?t forget even in theform?How could the thing that made Shakespeare special appear while the actorsare interpreting?Are the great interpretation skills of the successful Shakespeare actors secretsgranted by the God?Or is it the full application of the chain of definable technical difficulties?If the analyses have been focused on the well known basic structure ofShakespeare?s plays, this lies on the perfection of language and fictional richnesscould be explained being based on the sources.The structure of tirades, fiction and scenes have been investigated accordingto the views of the experts and examples have been provided. In this direction,results on usage of the energy have been reached.