Ortaöğretim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin öğrenen örgüte ilişkin algı düzeyleri (Bolu ili örneği)
Perception levels of secondary education school directors and teachers related to learning organization (sample of Bolu province)
- Tez No: 241814
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKAN ARGON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel öğrenme, öğrenen örgüt, öğrenen okul, okul yöneticisi, Organizational learning, learning organization, learning school, the school manager
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmada; Ortaöğretim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin öğrenen örgüte ilişkin algıları incelenmiştir.Bu araştırma, Bolu ili merkez ilçesinde 2008 ? 2009 eğitim öğretim yılı I. kanaat döneminde 16 ortaöğretim kurumunda araştırmaya gönüllü olarak katılan 47 yönetici ve 264 öğretmen tarafından oluşturulmuştur. Araştırma betimsel bir çalışmadır. Araştırmada öğrenen örgüte ilişkin yönetici ve öğretmen görüşleri değerlendirilmiştir.Ortaöğretim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenlere iki bölümden oluşan ölçek uygulanmıştır. Ölçek olarak anket kullanılmıştır. Ölçeğin ilk bölümünde, araştırmacı tarafından hazırlanan ?Kişisel Bilgi Formu? ve ikinci bölümünde, ?Güçlü ve Türkoğlu? tarafından hazırlanan ?Öğrenen Örgüt Algı Düzeyi Anketi? uygulanmıştır. Anket; ?Kişisel Ustalık, Zihni Modeller, Paylaşılan Vizyon, Sistem düşüncesi ve Takım Halinde Öğrenme? disiplinleri olmak üzere 5 boyut ve42 maddeden oluşmaktadır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde; frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, t-testi, varyans analizi ve Tukey testi kullanılmıştır. Araştırmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır:1. a. Ortaöğretim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin öğrenen örgüte ait görüşlerinin ortalamaları ?genellikle? ve ?bazen? düzeyleri arasında değişmektedir.1. b. Ortaöğretim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin öğrenen örgüte ilişkin görüşlerinde disiplinler boyutunda;Yönetici ve öğretmenlerin sadece ?kişisel hâkimiyet disiplini? hakkında benzer görüştedirler. Buna karşın ?zihni modeller disiplini?, ?paylaşılan vizyon disiplini?, ?sistem düşüncesi disiplini? ve ?takım halinde öğrenme disiplinleri? ile ilgili olarak yönetici ve öğretmenler arasında anlamlı fark bulunmaktadır.2. Ortaöğretim kurumlarında görev yapan yöneticilerin öğrenen örgüte ilişkin görüşleri kişisel özelliklerinden; bulundukları kariyer basamakları, son beş yılda aldıkları ödül durumları, yöneticilik görevlerini asil veya vekil olarak yürütme şekilleri ve yöneticilikte geçen sürelerine göre anlamlı bir fark göstermemektedir. Bunun yanında yönetici görüşlerinin, cinsiyet, yaş, kıdem, öğrenim durumu ve yöneticilik eğitimi alma durumlarına göre anlamlı fark gösterdikleri tespit edilmiştir.3. Ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin öğrenen örgüte ilişkin görüşlerinin kişisel özelliklerinden; sadece yaş değişkenine göre anlamlı fark göstermedikleri buna karşın, cinsiyet, kıdem, öğrenim durumu, bulundukları kariyer basamakları ve son beş yılda aldıkları ödül alma durumu değişkenlerine göre anlamlı fark gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the levels of perceptions of the administrators and teachers working in the secondary schools related to learning organization are examined.This research consists of volunteers, 47 managers and 264 teachers working in 16 different secondary schools at 2008-2009 academic year, at the first term in Bolu Province Central District. The research is a descriptive work. In the research, the views of administrators and teachers about learning organization are evaluated.The scale that has two different parts is implemented for the managers and teachers. In the first part of the scale, the“Personal Information Form”prepared by researchers and in the second section, the“Learning Organization Perception Level Survey”prepared by“Güçlü and Türkoğlu”were applied. The survey consists of 5 dimensions and 42 articles:“Personal Mastership, mental models, shared vision, systems thinking and team learning?. The tests used in the Statistical analysis of the data obtained are frequency, arithmetic average, standard deviation, t-test, varianceanalysis and Tukey test. The following conclusions are reached:1.a. The average of views of the administrators and teachers for the learning organization change between the levels ”usually“ to ”sometimes“1.b. According to the opinions of the administrators and teachers;They have the same opinion only about the discipline of ?personal mastery ”. Despite this, there are significant differences between managers and teachers regarding to“mental models?, ?shared vision?, ?systems thinking? and ?team learning ”disciplines.2.The views of the administrators for the learning organization do not have differences by their personal features; career stages, the awards they have received in last five years, whether they are prime or substitute, or their experience as a manager. Besides, the difference is found in the views of managers, according to their gender, age, seniority, education status, and training management cases.3.The views of the teachers for the learning organization do not differ according to their ages .However, they differ by teachers? gender, seniority, education status, their career stages and the awards they have received in last five years.