Eğitim örgütlerinde öğretmenlerin kişisel kariyer planlaması ve tükenmişlik düzeyleri ilişkisi
The relatinship between the personal career planning of the teachers the burnout levels of the teachers in education organizations
- Tez No: 241816
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMET BARUTÇUGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kariyer, kariyer planlama, tükenmislik, Career, career planning, burnout
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalısmanın amacı resmi ilkögretim okullarında görev yapan ögretmenlerin kisisel kariyer planı yapma durumu ile tükenmislik düzeyleri arasındaki iliskiyi arastırmaktadır. Bu arastırmada ögretmenlerin cinsiyet, yas, medeni durum, sahip oldukları çocuk sayısı, kıdem, mezun olunan okul, ilçe, okuldaki ögrenci sayısı, meslegi tercih sebebi degiskenlerine göre kisisel kariyer planlama ve tükenmislik düzeyleri iliskisi incelenmistir. Birinci bölümde kisisel bilgi formu, ikinci bölümde Kariyer Planlama anketi, üçüncü bölümde Maslach Tükenmislik Envanteri kullanılmıstır. Arastırma sonunda elde edilen verilerin degerlendirilmesinde frekans dagılımı, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis, korelasyon testi analiz yöntemleri kullanılmıstır. Arastırma kapsamına giren bireyler stanbul ili Kartal ve Maltepe ilçesindeki 2005?2006 egitim- ögretim yılında resmi ilkögretim okullarında görev yapan sınıf ve brans ögretmenleridir. Ögretmenlerin cinsiyetlerinin, medeni durumlarının, yaslarının, sahip oldukları çocuk sayılarının, egitim durumlarının kariyer planlama ve tükenmislik ölçeklerinin boyutları ile anlamlı bir farklılık olusturmadıgı saptanmıstır. Mesleki gelisim boyutunda 11?15 yıl kıdeme sahip ve okul mevcudu 1001?1500 ögrenciye sahip ögretmenler daha olumlu görüs bildirmislerdir. Duyarsızlasma sınıf ögretmenlerinde daha yüksek bulunmustur. Okul mevcudu 1001?1500 ögrenciye sahip ögretmenler duygusal tükenmeyi ve duyarsızlasmayı daha fazla yasadıkları belirlenmistir. Ögretmenlik meslegini tesadüfen seçen kisiler, kariyer planın yapma konusunda daha olumlu görüs bildirmislerdir. Ögretmenlik meslegi ideali olan ögretmenlerde duygusal tükenme ve duyarsızlasmanın daha fazla görüldügü bulunmustur. Kariyer planlama ve duyarsızlasma boyutunda anlamlı iliski bulunmazken, kisisel basarı boyutunda orta düzeyde pozitif, duygusal tükenme boyutunda ise düsük düzeyde negatif iliski bulunmustur. Mesleki gelisim ve kisisel basarı, duyarsızlasma boyutunda anlamlı iliski bulunmazken, duygusal tükenme boyutu ile düsük düzeyde negatif iliski bulunmustur. Kisisel özellikler ve duyarsızlasma, duygusal tükenme boyutlarında anlamlı iliski bulunmazken, kisisel basarı ile düsük düzeyde pozitif iliski bulunmustur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationsips between the state primary school teachers? personal career plans and burnout levels. In this research, personal career planning and burnout levels? relationship is studied according to the variables of the teachers? gender, age, maritual status, number of children they have, seniority, the schools they graduated, county, the number of the students in their schools, reasons why they chose that job. In the first chapter, personal information form; in the second chapter Career Planning survey and in the third chapter, Maslach Burnout Inventory is used. At the end of the research, for evaluation of the data frequency delivery, Mann Whitney-u, Kruskal Wallis and correlation test analysis methods are used. The sampling group selected among the state primary schools in Maltepe and in Kartal Districts of Istanbul City, consists of classroom and branch teachers working at these schools between the academical year 2005 - 2006. It is stated that there are no meaningful differences between the teachers? gender, maritual status, age, number of children they have, educational status and career planning and fatigue scale dimensions. In size of professional development, the teachers who have seniority for 11 -15 years and have 1001 ? 1500 students in their schools informed more positive opinions. Insensitiveness was found high er among the classroom teachers. It is stated that the teachers who have school population between 1001 ? 1500 have lived much more emotional burnout and insensitiveness. The people who chose schoolmastering accidentally informed more positive opinions about career planning. It is seen that the people who were idealists for choosing schoolmastering have lived much more emotional burnout and insensitiveness. There is no meaningful connection between career planning and insensitiveness. However personal success is found positively in a medium level, and emotional success is found negatively in a low level. While there is no meaningful connection between professional development and personal success in the size of insensitiveness, there is a negative connection with emotional burnout in a low level. While there is no meaningful connection between personal characteristics and insensitiveness in the size of the burnout, there is a positive connection with the personal sucess in a low level.