Genel lise öğretmenlerine göre karakter eğitimi yoluyla öğrencilere kazandırılacak değerler: Çok boyutlu bir araştırma
According to general high school's teachers acquiring values to students by charactereducation: A multidimensional research
  1. Tez No: 241817
  2. Yazar: GÜLSEN BUDUMLU AKKİPRİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: karakter egitimi, degerler egitimi, deger, character education, values education, values
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu arastırma ile karakter egitiminde hangi degerlerin öncelikli olarak ögrencilere kazandırılması gerekliligi tespit edilmeye çalısılmıstır. Bu çalısma, stanbul ilindeki ortaögretim seviyesindeki 300 ögretmen üzerinde gerçeklestirilmis olup demografik degiskenlerin toplanmasına yönelik bir bilgi formu ve Schwartz Degerler Ölçegi kullanılmıstır. Arastırmada bagımsız t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Post-Hoc LSD, non parametrik Kruskal Wallis-H testi, non parametrik Mann Whitney-U testi analizleri kullanılmıs olup manidarlık 0.5 düzeyinde sınanmıstır. Arastırma ile ögrencilere hangi degerlerin öncelikli olarak ögretilmesi konusu ögretmenlerin cinsiyet, yas, medeni durum, meslekteki kıdem, brans, en son mezun olunan okul, en son mezun olunan fakülte degiskenleri açısından ortaya konmustur. Buna göre; brans ögretmenleri basarı, hazcılık, özyönetim, uyum ve güvenlik degerlerini ögrencilere kazandırmada meslek ögretmenlerine nazaran daha önemli bulmaktadırlar, kadın ögretmenler erkek ögretmenlere nazaran özyönetim, basarı, uyum ve güvenlik degerlerini daha çok önemsemektedirler, Egitim fakültesi mezunu olan ögretmenler ise güç ve hazcılık degerlerini diger fakültelerden mezun olan ögretmenlere göre daha önemli bulmuslardır. Ayrıca ögretmenlerin ögrencilere kazandırılmasını gerekli gördükleri degerlerin öncelik sırası su sekilde sıralanmaktadır; evrensellik, özdenetim, yardımseverlik, uyum, güvenlik, basarı, geleneksellik, hazcılık, uyarılma ve güç.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine what is preferential values according to teacher to teach students good character in character education. This study was applied on the 300 branch and technical teachers who works in high schools of Istanbul Province. In this research, an information form inclined to gathering demographic variables and Schwartz Values Scale were used. In the research, independent group t-test, single-sided variance analysis (ANOVA) Post-Hoc Lsd tests, non parametric Kruskal Wallis-h test, non parametric Mann Whitney-U test being used, expressiveness levels were tested on the 0.5 level. With this study, evaluated the relationship between the subject of which preferential values must teach to students and teacher?s gender, age, marital status, seniority, branch, the last graduated school, the last graduated faculty variables. According to branch teachers achievement, hedonism, self-direction, conformity, and security values are more important than technical teachers; women teachers care self-direction, achievement, conformity and security; teachers who are graduated from faculty of education have found more important power and hedonism values than teachers who are graduated from other faculties. On the other hands, values which must preferential teach to students by teachers have been found in this order; universalism, self-direction, benevolence, conformity, security, achievement, tradition, hedonism, stimulation, and power.