İlköğretim 7. ve 8.sınıf ergen öğrencilerin saldırgan davranışlarıyla ana-baba tutumları arasındaki ilişkiler
- Tez No: 241848
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, Ana-baba Davranışları, Aggressiveness, Parent Attitudes
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın amacı ilköğretim yedinci ve sekizinci sınıf ergen öğrencilerin ana baba tutumu ile saldırgan davranışları arasındaki ilişkileri ortaya koymaktır. Söz konusu ilişki araştırılırken, çocukların saldırgan davranışlarının ve ana-babanın çocuk geliştirme tutumlarının, çocuğun cinsiyetine göre farklılaşıp farklılaşmadığı da ilişkisel olarak incelenmiştir. Araştırmanın evrenini 2005?2006 eğitim-öğretim yılında İstanbul Avrupa yakasında bulunan çeşitli ilköğretim okullarında okuyan 280 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama aşamasında iki ölçekten yararlanılmıştır. Çocukların saldırgan davranışlarını belirlemek için ?Rosenzweig P-F Araştırması?, ana-babaların tutumlarını saptamak amacıyla da ?Gençlik Döneminde Aile Sorunlarını Değerlendirme Ölçeği? uygulanmıştır. Ana-baba davranışları ile çocukların saldırgan davranışlarına yönelik yapılan t-testi sonuçlarına göre `'ilişkilerde duyarsızlık ve tutarsızlık'' boyutu ile çocukların saldırgan davranışları arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Fakat `'ana baba ilişkilerinde uyuşmazlık'' boyutları ile çocukların saldırgan davranışları arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Ana-baba davranışlarının etkisinin kız ve erkeklere göre farklılık gösterip göstermediğini araştırmak için yapılan t-testi sonuçlarına göre, kızlar ve erkekler arasında, ana-baba davranışları yönünden anlamlı farklılıklar bulunamamıştır. Saldırgan davranışlar açısından, kızlarla erkekler arasında anlamlı farklılıkların olup olmadığını araştırmak için yapılan t-testi sonuçlarına göre, erkeklerin kızlara göre daha az saldırgan oldukları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to point out the relationship between the aggressive behavior of the adolescent seventh and eighth grade students and the attitude of their parents. While researching about said relationship, it was also investigated if the aggressive behavior of the children and the methods with which the parents raise their children vary according to the gender of the child. The total field being surveyed for the research was a sum of 280 students studying in various elementary schools located on Istanbul ? European Side during the academic year of 2005- 2006. The two criteria employed for the data collection phase of the research were: a) the ?Rosenzweig P-F Survey? for determining aggressive behavior in children and; b) ?The Criterion for Evaluating Family Problems during the Period of Youth? for finding out about the parents? attitude. According to the t- results of the test for determining the parents? attitudes and the aggressive behavior in children, there was no meaningful difference between the amount of ?insensitivity and inconsistency in relationships? and the aggressive behavior of children. However, there were meaningful differences between the amount of ?disputes in parent relationships? and the aggressive behavior of children. According to the results of the t-test for determining if the effects of parents? attitudes vary according to the gender of the child, there was no meaningful difference between boys and girls in terms of the effects of parents? attitudes. According to the t-test results of the t-test for determining if there are meaningful differences between girls and boys in terms of aggressive behavior, it was found out that boys are less aggressive than girls.