Kamu yönetiminde performans yönetim süreci ve Halkbankası örneği
Performance management process at public administration and example of Halk Bank
- Tez No: 241956
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Kamu Yönetimi, Banking, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans, Kamu Bankaları, Etkinlik, Verimlilik, Gelişim, Değişim, Geleneksel, Modern, Performance, Public Banks, Effectiveness, Efficiency, Development, Exchange Traditional, Modern
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışmanın amacı; performans yönetimi sistemini doğru bir şekildeuygulayabilen kamu kurumlarının verimliliğinin arttığını bir kamu kurumu olanHalk Bankası örneği üzerinde açıklamaktır. Bu çalışma dört ana başlıktanoluşmaktadır.Birinci bölümde yönetimin tarihsel gelişimi ve performansa dayalı biryönetim anlayışına geçilmesi, bunun kamusal alandaki gereklilikleri ve yansımalarıanlatılmıştır. Performansa dayalı bir yönetim anlayışı gelişen dünya düzeni vetoplumsal hayatın ihtiyaçlarına cevap verebilmek çabaları neticesinde 21. yüzyılınortalarında ortaya çıkmış bir yönetim felsefesidir. Gerek özel gerekse kamusalyönetimlerin varlıklarını idame edebilmeleri için çağın gereklerine uygun, etkin,verimli, kaliteli hizmet üretebilmeleri ve bunu aktif bir şekilde sunmaları gerekir.Tüm bunları gerçekleştirmenin yolu işlevsel bir performans yönetim sistemioluşturmaktan geçmektedir. Performansa dayalı bir yönetim anlayışı, bir anda ortayaçıkmış bir anlayış olmayıp, gelişen dünya ile birlikte gelişen yönetim anlayışlarınınbir çıkarımı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple yönetim anlayışının tarihseldönüşümünü daha konunun en başında ele alınmıştır.İkinci bölümde ise tezin ana teması olan performans sistemi ele alınmış olup,performansın ne olduğu, neden olması gerektiği, ana unsurları ve faydaları bireyselve örgütsel düzeyde ele alınmıştır. Performans yönetim sistemi, kapsamı çok genişbir konudur. Performans yönetimi konusunda tarihten günümüze gelen birçokuygulama ve çeşitlilik bulunmasına rağmen konun dağılmaması ve bütünlüğünbozulmaması için genel hatlarıyla ve ana başlıklar altında anlatılmaya çalışılmıştır.Üçüncü bölümde ise kamusal yönetimin performansa dayalı bir yönetimegeçişi ve kamuda performans yönetim süreci ele alınmıştır. Bu süreç ele alınırkenkonu sadece Türk kamu yönetimi çerçevesinden ele alınmamış olup dünyadakiperformans yönetim uygulamalarına da kısaca değinilmiştir. Kamuda performansyönetimi sistemi yeni bir kavramdır. Geleneksel kamu yönetimi anlayışı veilkeleriyle çelişen hatta deyim yerindeyse ezber bozan bu yeni yönetim sistemininkamu yönetimine girişi hiç de kolay olmamış ve bir çok yönden dirençlekarşılaşmıştır. Bununla rağmen bir çok kamu kurumu performans yönetimi sisteminioluşturmakta, bir çoğu da performansa dayalı bir yönetim sistemine geçişçalışmaları yapmaktadır. Bu noktada performans yönetim sistemini uygulamayakoyan kamu kurumları da bu bölümde değinilmiştir. Bölümün sonuna doğrubankacılık ve kamu bankaları konusuna değinilmiş olup, dünyada ve ülkemizdebankacılığın gelişimi kamu bankalarının varlık sebepleri, önemleri ve ülkemizdebulunan kamu bankalarının performans anlayışları kısaca ele alınmıştır.Dördüncü ve son bölümde ise, bir kamu bankası olan Halk bankasındaperformans yönetim uygulaması ve bunun bankanın gelişimine olan katkıları somutbir şekilde ele alınmaya çalışılmıştır. Halk bankası 2006 yılında yapılan çalışma vehazırlıklardan sonra 2007 yılında performansa dayalı bir yönetim sisteminegeçmiştir. Bankanın performans yönetim uygulamasına geçişi ile birlikte verimliliğive büyüme oranı neredeyse tüm kalemlerde sektör ortalamasının üstündegerçekleşmiş olup bir çok kalemde, diğer kamu bankaları olan, Ziraat Bankası veVakıflar Bankasını geride bırakmıştır. Performans yönetimi uygulamasının Halkbankasının verimliliği üstüne yaptığı olumlu etki Performans öncesi dönem (2004-2005) ile performans sonrası dönemlerin (2007-2008) karşılaştırılmalı tabloları ileortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to apply the right performance managementsystem increase the success of Publics Establishment. Halk Bank was chosen asexample of this hypothesis.Performance based management approach was appeared as a managementphilosophy according to requirement of developed world and sophisticate social lifeat the middle of 21. century. Both private and public administration should createmodern, active, effective and good quality service and surve it dynamically to theirclients to be life against requirement of modern time. The way of achieve this is toapply a functional Performance Management method. This method was not appearedimmediately; it was occurred spontaneously at the same time with developed worldas new management method. Therefore, at the beginning of this study the historicalchange of management approach, transition of performance based managementapproach and requirement of effect this method at public establishment wasmentioned.In the second chapter, the main subject of this study which is PerformanceSystem was focused; the means of performance, necessity of that, main issues andutility of this system for performance and organization. Performance Managementis very comprehensive issue. Although there have been lots of various study andapplication coming from passed to today in order not to dissolved the subject andintegrity at this study was mentioned about main topic of PerformanceManagement system.In the third part, transition of performance based management at publicestablishment and performance management at public was mentioned. During thisstudy not only Turkish public establishment but also performance evaluationmethods at world public establishment has already mentioned briefly. Performancemanagement is a new concept at public. This method conflict with traditional publicadministration methods therefore it was not easy to use it in public; at differentaspect it comes across many resistance. Although this difficulties many publicestablishment create their performance management system or have started to studyof transition of Performance Management System. At this chapter the publicestablishments that used this method was mentioned. At the end of this part thesubject of Banking and public banking was mentioned. Furthermore development ofbanking at our country and world, reasons of existing, precautions and structure ofTurkish public bank mentioned brieflyIn the fourth part, Halk Bank which is public bank; application ofperformance management system and contribution of this method on improvement ofbank is mentioned. After preparation study at 2006 Halk Bank was realized to usePerformance based management system at 2007. After using PerformanceManagement System efficiency and growing ratio was reached higher point thensector average mostly at every criterion. Furthermore at many criteria Halk Bankpass over other public bank such as Ziraat Bank and Vakıf Bank. The positive effectof Performance Management System is proven with comparing table beforePerformance Management period (2004-2005) and after period (2007-2008).