Gülveren Sağlık Ocağı Bölgesi'nde 20 yaş ve üzeri evli kadınlarda üriner inkontinansın yaşam kalitesi ve cinsel fonksiyon üzerine etkisi
Effect of urinary incontinence on quality of life and on sexual function of 20-years-old and older married women in Gülveren Primary Health Care Service area
- Tez No: 242037
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEBAHAT ÖZERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Üriner inkontinans, Yaşam kalitesi, Kadın cinsel disfonksiyonu, Urinary incontinence, Quality of life, Sexual dysfunction in women
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Üriner inkontinans tüm insanların ama özellikle orta ve ileri yaş kadınların yaşam kalitesini ve cinsel fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilen, tıbbi olduğu kadar sosyal bir problemdir. Yaşamı tehdit eden bir sorun olmasa da bireylerin sıkıntı yaşamalarına, yaşam kalitelerinin olumsuz etkilenmesine, fiziksel, ekonomik ve emosyonel sorunlara neden olabilmektedir.Bu çalışma, Gülveren Sağlık Ocağı Bölgesinde 20 yaş ve üzeri evli kadınlarda üriner inkontinansın prevalansını, yaşam kalitesi ve cinsel fonksiyon durumuna etkisini belirlemek amacı ile yapıldı.Gülveren Sağlık Ocağı Bölgesinde yaşayan 20 yaş ve üstü evli 1968 kadından, tabakalı örnekleme yöntemiyle seçilen 610 kadın araştırmanın örneklemini oluşturdu. Veri toplama aracı olarak; kadınların sosyo-demografik özelliklerinin, obstetrik ve jinekolojik öyküsünün, genel sağlık durumu ve alışkanlıklarının yer aldığı soru formu ve Short Form-36 (SF- 36), Kadın Cinsel Fonksiyon Sorgulama İndeksi (Index of Female Sexual Function-IFSF), Urinary Distres Invantory-6 (UDI- 6) ve Incontinence Impact Questionnaire-7 (IIQ- 7) ölçekleri kullanıldı. Veriler 25.05.2008- 28.08.2008 tarihleri arasında araştırma kapsamına alınan kadınların evlerine gidilerek yüz yüze görüşme yöntemiyle toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik hesaplaması, ANOVA, Chi- square, Student T, Tukey HSD, Pearson korelasyon, Mann Whitney U, Kruskal Wallis testleri kullanıldı.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, kadınların %22.6'sında üriner inkontinans olduğu saptandı. Üriner inkontinansı olan kadınların %58.3'ünün 2-5 yıldır idrar kaçırdığı , %26.9'unun hekime başvurduğu, %7'sinin bu soruna yönelik ilaç kullandığı, %29.6'sının haftada 1-2 ped kullandığı belirlendi. Yapılan istatistiksel değerlendirme sonucunda üriner inkontinans ile yaş, eğitim durumu, doğum sayısı, doğum şekli, menopoz durumu arasında anlamlı ilişki saptandı. Gelir durumu ve sigara ile inkontinans durumu arasında ilişki belirlenmedi. Üriner inkontinanslı kadınların yaşam kalitesi düzeyleri inkontinans olmayanlardan daha düşük olarak belirlendi.Cinsel disfonksiyon görülme oranı üriner inkontinansı olan kadınlarda %61.6 iken, üriner inkontinansı olmayanlarda %28.4 olarak bulundu.Üriner inkontinanstan kadınların yaşam kalitesi ve cinsel fonksiyon durumlarının olumsuz etkilendiği belirlendi. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre gerekli önerilerde bulunuldu.
Özet (Çeviri)
Urinary incontinence is a medical and social problem which effects quality of life and sexual function of whole people especially middle-aged and geriatric women. Although it does not effect the life-time expectancy, it causes disturbance, decrease in quality of life and effects physical, social and emotional status of the person.This study is performed to find out the prevalence of urinary incontinence and the effect of urinary incontinence on quality of life and on sexual function of 20-years-old and older married women in Gülveren primary health care service area.610 of 1968 20-years-old and older married women are chosen by the method of stratified sampling technigue in Gülveren primary health care service area as the sample group of the study. Data is observed through the questionary form and Short Form (SF-36) for learning socio-demographic characteristics, obstetric and gynecologic history, general health status and habits, and Index of Female Sexual Function-IFSF, Uriner Distres Inventory-6 (UDI- 6) and Incontinence Impact Questionnaire-7 (IIQ- 7). Data is observed from these 610 women by applying a questionary form in their house by face to face comunication between the dates of 25.05.2008- 28.08.2008. In the data analysis, persentile calculation, ANOVA, Chi- square, Student T, Tukey HSD, Pearson correlation, Mann Whitney U, Kruskal Wallis tests are used.According to the data analysis, the results show that %22.6 of the women have urinary incontinence. %58.34 of women who have urinary incontinence are incontinant for 2-5 years, %26.96 applied to a medical doctor, %7.07 is taking medicine for urinary incontinence and %29.61 use 1-2 ped per week due to urinary incontinence. Results of the statistical assessment show that there is a meaningful relationship between urinary incontinence and age, status of education, number of births, way of the births, menapouse status of these women. There is not a defined relationship between urinary incontinence and smoking, income level according to the statistical assessment.Life quality of women with urinary incontinence is worse than the women with no urinary incontinence. Ratio of sexual dysfunction is %61.6 through women with urinary incontinence and %28.4 through women with no urinary incontinence.It is determined that urinary incontinence in women causes decreased quality of life and impaired sexual function. According to the results of the study, offers which necessary are implied.