Metisiline dirençli Staphylococcus aureus suşlarının saptanmasında farklı yöntemlerin karşılaştırılması
Comparison of different methods for the detection of methicillin resistant Staphylococcus aureus
- Tez No: 242129
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÖRÜ GAZİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Staphylococcus aureus, metisilin direnci, mecA, Staphylococcus aureus, methicillin resistance, mecA
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) suşlarının hastane ve toplum kökenli infeksiyon etkeni olarak önemi giderek artmaktadır. MRSA'larda antistafilokokal beta laktam antibiyotiklere karşı gelişen direncin heterojen özellik göstermesi nedeniyle duyarlılık testlerinde sorunlar yaşanmaktadırBu çalışmada, S. aureus suşlarında mecA geni belirlenmesine dayalı PCR yöntemi altın standart kabul edilerek (Genotype MRSA), oksasilin ve sefoksitin disk difüzyon, oksasilin E-test, MRSA lateks aglütinasyon ve oksasilin agar tarama yöntemlerinin duyarlılık ve özgüllüklerinin araştırılması amaçlanmıştırGenotype MRSA ile test edilen 100 S. aureus suşunun 90'ında mecA geni varlığı gösterilmiştir. Çalışmada tüm yöntemlerin özgüllükleri %100 olarak saptanırken, sefoksitin ve oksasilin disk difüzyon, oksasilin E-test ve oksasilin agar tarama testlerinin duyarlılıkları sırasıyla %86.6, 91.0, 88.8 ve 95.6 olarak bulunmuştur. PBP2a saptanmasına dayalı lateks aglütinasyon yöntemi Genotype MRSA ile %100 uyumlu bulunmuşturSonuç olarak, laboratuvarımızda rutin olarak oksasilin disk difüzyon testinin, doğrulama gereken durumlarda ise diğer fenotipik yöntemlere göre daha iyi sonuç vermesi nedeniyle MRSA lateks aglütinasyon testinin kullanılmasının yararlı olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Methicillin-resistant (MRSA) is responsible for an increasing number of serious nosocomial and community-acquired infections. Phenotypic heterogeneous drug resistance to antistaphylococcal beta-lactams affects the results of susceptibility testing.The aim of this study was to compare the specificity and sensitivity of the oxacillin and cefoxitin disk diffusion, E-test, MRSA latex agglutination and the oxacillin agar screen tests, with PCR for the mecA gene (Genotype MRSA) used as the ?gold standard? assay.Of the 100 clinical isolates of S. aureus tested with Genotype MRSA 90 were determined as mecA positive. While the specificities of all methods were found as 100 %, the cefoxitin and oxacillin disk diffusion, E-test and the oxacillin agar screen test showed sensitivities of 86.6, 91.0, 88.8, and 95.6%, respectively. MRSA latex aglutination test for detection of PBP2a corresponded 100% with the results of Genotype MRSA.Our results indicated that, the oxacillin disk diffusion method was the best perfoming test for routine detection of MRSA in our laboratory. MRSA latex agglutination test is more accurate than any susceptibility testing method and can be use as confirmatory test when necessary.