Daptomisinin metisiline dirençli staphylococcus aureus izolatlarında in vitro etkinliğinin araştırılması
Investigation of in vitro activity of daptomycin against methicillin-resistant staphylococcus aureus isolates
- Tez No: 447346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FIRAT ZAFER MENGELOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: MRSA, Daptomisin direnci, S. Aureus, MRSA, Daptomycin resistance, S. aureus
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Staphylococcus aureus toplumda ve hastanede edinilen önemli infeksiyonlara yol açan etkenlerden biridir. Metisiline dirençli S. aureus (MRSA) tedavisinde glikopeptidler ilk önerilen antibiyotiklerdendir. Glikopeptidlerin eradikasyondaki yetersizliği, yan etkileri ve metisiline dirençli stafilokokların beta-laktamlara dirençli olması nedeniyle alternatif antibiyotiklerin araştırılmasına gidilmiştir. Amaç: Bu çalışmada MRSA izolatlarında mikrodilüsyon yöntemi ile daptomisinin in vitro etkinliğinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çeşitli klinik örneklerden izole edilen 40 MRSA suşu çalışmaya dahil edildi. Bu izolatlar konvansiyonel yöntemler kullanılarak ve BD Phoenix 100 otomatize bakteri tanımlama sistemi (Beckton Dickinson, Sparks, MD, ABD) ile tür düzeyinde tanımlandı. Daptomisinin MRSA suşlarına karşı minimal inhibitör konsantrasyon (MİK) değerlerinin saptanmasında sıvı mikrodilüsyon yöntemi kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızda MRSA suşlarının tümü daptomisine duyarlı bulundu. Daptomisin MİK50 ve MİK90 değerleri sırasıyla 0,25 µg/ml ve 0,50 µg/ml olarak saptandı. İzolatların MİK değer aralığı 0,25-0,50 µg/ml olarak belirlendi. Ayrıca, MRSA suşlarının tümü linezolide duyarlı bulundu. En yüksek direnç oranları ofloksasin ve gentamisine (%87,5) karşı saptandı. Sonuç: MRSA'nın etken olduğu enfeksiyonlarda ilk tedavi seçeneği olan glikopeptid grubu antibiyotiklere karşı azalmış duyarlılık oranları rapor edilmektedir. MRSA enfeksiyonlarının tedavisinde alternatif ajanlar araştırılmaktadır. Daptomisin MRSA tedavisinde son yıllarda kullanılmaya başlanmış olan bir antimikrobiyaldir. Çalışmamızda daptomisinin MRSA suşlarında in vitro olarak oldukça etkili olduğu saptanmıştır. Çalışmamızda elde edilen verilerin daptomisinin MRSA'ya etkinliği konusunda literatüre bölgesel katkı vereceği ve daptomisinin MRSA enfeksiyonlarının tedavisinde halen çok etkili bir antibiyotik olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Staphylococcus aureus is one of the important factors causing community- and hospital-acquired infections. So far, glycopeptides have been the primary antibiotics suggested in the treatment of methicillin-resistant S. aureus (MRSA). Due to several factors such as the inadequacy of glycopeptides in eradication, their side effects, and the fact that methicillin-resistant staphylococci are beta lactam resistant, the search for alternative antibiotics has been initiated. Purpose: This study aims to determine the in vitro activity of daptomycin in MRSA isolates with the use of microdilution method. Materials and Methods: A total of 40 MRSA strains isolated from several clinical specimens were analyzed. These isolates were identified in the species level using conventional methods and BD Phoenix 100 automated microbial identification system (Beckton Dickinson, Sparks, MD, USA). Broth microdilution method was used to determine the minimal inhibitory concentration (MIC) values of daptomycin against MRSA strains. Findings: All MRSA strains analyzed in the study were found to be susceptible to daptomycin, with daptomycin MIC50 and MIC90 values of 0,25 µg/ml and 0,50 µg/ml, respectively. The MIC value range of isolates were determined to be 0,25-0,50 µg/ml. It was also found that all of the MRSA strains in question were linezolid-susceptible. The highest resistence levels were against ofloxacin and gentamicin (87.5%). Conclusion: Previous research suggests that there has been a decrease in susceptibility to glycopeptide antibiotics, which have been the first choice in the treatment of infections where MRSA activity occurs. Therefore, there is a search for alternative agents for the treatment of MRSA infections. Daptomycin is an antimicrobial agent used in MRSA treatment in recent years. In this study, based on the fact that in vitro daptomycin was found to be highly effective against MRSA strains, it can be suggested that daptomycin still proves effective in the treatment of MRSA infections. It is hoped that the findings of this study will make a valuable local contribution to the relevant literature.