Prematürelerde iki farklı göbek bakımı yönteminin göbeğin düşme süresi ve göbek enfeksiyonuna etkisi
Effect of two different umbilical cord care methods in preterm infants on umbilical cord separation time and omphalitis
  1. Tez No: 242235
  2. Yazar: GÖNÜL ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SANİYE ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prematüre, göbek bakımı, göbek düşme zamanı, göbek enfeksiyonu, alkol, preterm, umbilical cord care, umbilical cord separation time, omphalitis, alcohol
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Çalışma, %70'lik alkolle göbek bakımı yapıldıktan sonra göbeği açık ve kapalı tutulan prematüre bebeklerde göbek düşme süresi ve göbek enfeksiyonu gelişme oranı arasında fark olup olmadığını değerlendirmek amacıyla yarı deneysel olarak yapılmıştır.Yöntem: Örneklemi bir kamu hastanesinin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde Şubat-Temmuz 2008 tarihlerinde yatan 30 haftalık ve üzerinde doğan 74 bebek oluşturmuştur. Bebekler, alkolle göbek bakımı yapıldıktan sonra göbeği açık ve kapalı tutularak iki gruba ayrılmıştır. Etik kurul ve kurumdan yazılı izin alınmıştır. Veriler, bebeklerin sosyodemografik özelliklerini, göbek enfeksiyonu bulgularını ve göbek düşme sürme süresini değerlendiren sorulardan oluşan veri toplama formu kullanılarak toplanmıştır. Veriler Yates Düzeltmeli Ki-kare analizi ve bağımsız gruplarda t testi kullanılarak değerlendirilmiştir.Bulgular: Göbeği alkolle sildikten sonra açık tutulan gruptaki bebeklerin göbek düşme süresi ortalama 15.3±4.4 gün iken göbeği kapalı tutulan gruptaki bebeklerin ise 19.6±8.9 gün olarak bulunmuş, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır (p=.011). Gruplar arasında göbek enfeksiyonu açısından anlamlı farklılık bulunmamıştır. Göbeği açık tutulan grupta göbek enfeksiyonu gelişmemiş, kapalı tutulan grupta ise sadece bir bebekte göbek enfeksiyonu gelişmiştir.Sonuç: Göbeği açık ve kapalı tutulan prematürelerde enfeksiyon gelişimi açısından fark yoktur ancak açık bırakıldığında göbek daha kısa sürede düşmektedir. Göbek açık bırakıldığında maliyeti daha azalmakta ve uygulama süresi de daha kısa olmaktadır. Göbeğin kısa sürede kuruması ve düşmesi enfeksiyon riskini de azaltacağından göbek bakımından sonra göbeğin açık bırakılması önerilmektedir. Çalışmanın daha büyük örneklem grubuyla yapılması sonuçların güvenirliğini arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to evaluate whether umbilical cord separation time and omphalitis development ratio are different in opened and closed dressing of umbilical cord care with 70% alcohol.Method: The study included 74 preterm infants born over 30 weeks of gestation in a State Hospital Neonatal Intensive Care Unit between February and July 2008. Infants were separeted into two groups opened and closed dressing after performing umbilical cord care. Ethical concent was obtained. The data including sociodemographical characteristics, signs of omphalitis and umbilical cord separation time were collected evaluating a questionnaire form and analyzed with Yates correction Chi-square test and independent samples t-test.Results: Umbilical cord separation time was 15.3 ± 4.4 days in opened dressing infants whereas it was 19.6 ± 8.9 days in closed dressing infants and the difference between two groups was statistically significant (p=.011). There was no difference between two groups in terms of development of omphalitis. Omphalitis did not develop in opened dressing, only one patient had infection in the closed dressing group.Conclusion: Development of omphalitis is not different between opened or closed dressing of umbilical cord in preterm babies. However, opened dressing of umbilical cord provides shorter separation time. Costs are cheaper and application period is shorter in opened dressing of umbilical cord care. Future studies with larger series are needed for more significant data.