Non- spesifik boyun ağrılı hastalarda gözlük kullanımı ile derin boyun fleksörleri enduransı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between wearing glasses and deep cervical flexor endurance in patients with non-specific neck pain
  1. Tez No: 242234
  2. Yazar: İLKNUR NAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜCEL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Non- spesifik boyun ağrısı, endurans eğitimi, gözlük kullanımı, Non-specific neck pain, endurance training, wearing glasses
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Çalışmadaki amacımız 1) Non- spesifik boyun ağrısı (NBA) olan hastalarda gözlük kullanımına bağlı postural değişikliklerin saptanması ve bu değişikliklerin derin boyun fleksörleri (DBF) ile ilişkisinin belirlenmesi, 2) Endurans eğitiminin postural değişiklikler ve DBF üzerine etkisini araştırmaktır.Yöntem: Çalışmamız 01. 11. 2007 - 01. 07. 2008 tarihleri arasında doktor tarafından tanısı konmuş, servikal bölgeyi ilgilendiren tedavi endikasyonu ile İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu'na yönlendirilip, fizik tedavi programı içinde egzersiz tedavisi önerilmiş 38'i gözlük kullanan, 35'i gözlük kullanmayan toplam 73 hasta üzerinde yapılmıştır. Tedavi öncesi ve sonrasında tüm olguların demografik özellikleri ve ağrı dizabilite indeksi skorları kaydedilmiştir. DBF kas endurans testleri yapılmıştır. Olguların servikal bölgedeki postural değişimlerini ölçmek için vücuttaki anatomik referans noktalarına markerlar yerleştirilerek fotoğrafları çekilmiş, `Screen Scale For Measurements Scale 20' programı kullanılarak görüş, baş ve boyun açıları hesaplanmıştır. Her iki grup da fizik tedavi programlarına ilave olarak 6 haftalık endurans eğitim programına dahil edilmiştir.Bulgular: Grupların tedavi öncesindeki endurans ölçümleri karşılaştırıldığında gözlük kullanan grupta endurans değerlerinin anlamlı oranda düşük olduğu (p0,05).Sonuç: Gözlük kullanımının DBF'nin enduransını olumsuz yönde etkilediği, postural açılar ile derin boyun kas enduransı arasında bir ilişki olmadığı ve 6 haftalık endurans eğitiminin postural açılarda değişime sebep olmazken, DBF'nin performasını anlamlı ölçüde arttırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aims of this study: 1) to determine postural changes according to wearing glassess and relationship between these changes and deep cervical flexor muscle group, 2) to investigate effectiveness of endurance training on postural changes and deep cervical flexor muscles.Methods: Our study is placed between 01. 11. 2007 - 01. 07. 2008 at Dokuz Eylül University School of Physical Therapy and Rehabilitation. 73 patients who had neck pain and were suggested exercise therapy in physiotherapy programme participated in this study and divided into two groups. 38 patients that wear glasses entered the experimental group and 35 patients that not wear glasses entered the control group. Individual characteristics and score of disability index of all subjects were noted before and after treatment. Deep cervical flexor endurance test was performed. For measurement of postural variables in servical region the reflective markers were attached to the anatomical landmarks of the body and gaze, head and neck angles were counted using `Screen Scale For Measurements Scale 20? program. Both of the two groups were included in endurance training for 6 weeks added their physiotherapy session.Results: When the results of before treatment compared endurance levels were found to be lower in experimental group (p0,05). Also there were no significant differences between gaze, head and neck angles in both groups (p>0,05).Conclusion: As a result it was seen that wearing glasses affected endurance of deep neck flexor muscles negatively and it was not found relationship between postural angles and endurance of deep cervical flexor muscles. Also it was observed that endurance training for 6 weeks hadn?t affected postural angles but enhanced performance of deep cervical flexor muscles significantly.