Kronik boyun ağrısında solunumsal değişiklikler ve fiziksel performansın değerlendirilmesi
Assessment of respiratory alterations and physical performance in chronic neck pain
  1. Tez No: 242254
  2. Yazar: NİLAY YÜREKDELER ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP MALKOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik boyun ağrısı, solunumsal parametreler, fizikselperformans, boyun özür göstergesi, Neck pain, respiratory parameters, physical performance, neck disabilityindex
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş: Kronik boyun ağrısı fiziksel performans ve solunumu etkileyerek yetersizliklereyol açan önemli bir sağlık problemidir.Amaç: Çalışmanın amaçları, kronik boyun ağrısının solunum fonksiyonları, fizikselperformans üzerinde olan etkisini belirlemek ve kronik boyun ağrılı olgularda solunumfonksiyonları ile fiziksel performans arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir.Yöntem: Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Fizik Tedavi Ünitesi veKütahya merkezde Özel bir fizik tedavi dal merkezine Ocak - Nisan 2009 tarihleriarasında gelen 50 kronik boyun ağrılı hastanın solunumsal parametreleri ve fizikselperformansları değerlendirilerek benzer özelliklere sahip 47 boyun ağrısı olmayanolgu ile karşılaştırıldı. Çalışmada demografik bilgiler, ağrı, solunumsal parametreler,postür, kas kısalığı, normal eklem hareketi, kavrama kuvveti, fiziksel performans veboyun özür göstergesi değerlendirildi. İstatistiksel analizler SPSS for Windows 13.0programı kullanılarak yapıldı.Bulgular: Postür analizi sonuçlarına bakıldığında çalışma gurubunun 35'inde kontrolgurubunun ise 36'sında başın anterior tilti olduğu görüldü. Solunum fonksiyon testlerikarşılaştırıldığında, FVC, FEV1, ve PEF değerlerinde her iki grup arasında anlamlıfark saptanırken (p0.05). Boyun fleksiyon ve lateral fleksiyonları hareket açıklığıkarşılaştırıldığında her iki grup arasında anlamlı fark bulunurken (p0.05). Kavrama kuvveti ve fiziksel performans değerleri gruplar arasındakarşılaştırıldığında çalışma gurubunun değerlerinin kontrol gurubuna göre anlamlıderecede daha düşük olduğu belirlendi (p0.05).Sonuç: Kronik boyun ağrısı olan olgularda solunumsal parametreler ve fizikselperformans olumsuz yönde etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Chronic neck pain is an important health problem which causes manydisabilities by effecting physical performance and respiration.Aim: The aims of this study are to determine the effect of neck pain on respiratoryfunction and physical performance; and to evaluate relation in between respiratoryfunction and physical performans patients with chronic neck painMethods: This study was performed at Physical Therapy Unite of DumlupınarUniversity Medical School Hospital and Physical Therapy Clinic which is in thecentrum of Kutahya in between January and April 2009. The respiratory parametersand physical performances of 50 patients who have neck pain were evaluated andcompared with 47 matched healthy controls. Demograpfic informations, pain,respiratory parameters, posture, muscle shortness, range of motion, grip strength,physical performance and Neck Disability Index were evaluated. Istatistical analysiswere made by using SPSS for Windows 13.0 program.Results: According to posture analysis, it was seen that 35 cases of study group and36 cases of control group have head forward. When we compare respiratory functiontests, there was a significant difference in the FVC,FEV1 and PEF value results(p0.05). There was a significant difference in the comparisonof neck flexion and lateral flexion range of motion (p0.05). As gripstrength and physical performance value of two groups were compared, case group?sresults were significantly lower than healthy group?s results (p0.05).Conclusion: Respiratory parameters and physical performances of patients withneck pain are effected in a negative way.