Dokunma, müzikterapi ve aromaterapinin yoğun bakım hastalarının fizyolojik durumlarına etkisi
Touching, music therapy and aromatherapy's effect on physiological situation of the patients in intensive care unit
  1. Tez No: 242312
  2. Yazar: SEVBAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NADİYE ÖZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: YBÜ, müzik terapi, aromaterapi, ekspresif dokunma, ICU, music therapy, aromatherapy, expressive touch.cant
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı dokunma, müzik ve aromaterapinin yoğun bakım hastalarının fizyolojik durumlarına etkisini incelemektir. Yarı deneysel olarak planlanan araştırma, Atatürk Üniversitesi Süleyman Demirel Tıp Merkezi Aziziye Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesi'nde (YBÜ) yürütülmüştür. Veriler 23.06.2006-15.03.2007 tarihleri arasında, 36'sı deney grubunu, 36'sı kontrol grubunu oluşturacak şekilde 72 hastadan toplanmıştır. Veri toplamada, soru formu ve hemşirelik girişimi olarak ekspresif dokunma, müzik terapisi ve solunum yoluyla lavanta yağı kullanılmıştır. Deney grubundaki hastalara 1. gün ekspresif dokunma, 2. gün müzik terapi, 3. gün solunum yoluyla lavanta yağı uygulanmıştır. Her uygulama öncesi ve sonrası hastaların nabız, sistolik basınç, diyastolik basınç ve solunum değerleri ölçülmüştür. Ekspresif dokunma girişiminde bu ölçümlere hemoglobin değerleri de eklenmiştir. Veriler; tanımlayıcı istatistik, ki-kare, bağımsız ve bağımlı grupta t testi ve bağımsız gruplarda tek yönlü varyans analizi testi ile değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamına alınan hastaların %70.8'inin (s=51) 50 yaş üzerinde, %61.1'inin (s=44) erkek, %83.3'ünün (s=60) evli olduğu, hastaların % 56.9'unun (s=41) koma skorunun 8 ve 8+3 olduğu belirlenmiştir. Dokunma sonrası hemoglobin ortalaması; kontrol grubunda 11.94 (SS=3.16), deney grubunda 13.10 (SS=2.54) olarak saptanmış ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. (p= 0.05). Müzik terapi sonrası nabız ortalaması; kontrol grubunda 104.58 (SS=27.46), deney grubunda 93.11 (SS=17.99) olarak belirlenmiş ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.040). Deney ve kontrol grubu arasında aromaterapi öncesi nabız ortalaması; kontrol grubunda 103.83 (SS= 25.02), deney grubunda 97.13 (SS= 21.85) saptanmış ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur ( p= 0.231). Aromaterapi sonrası kontrol grubunda 102.41 (SS= 25.26), deney grubunda 91.86 (SS=15.35) olarak belirlenen nabız ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır (p=0.036).
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to study the effects of touching, music and aromatherapy on the patients at Intensive Care Unit. The quasi-experimental research was conducted at ICU of Anesthesiology and Reanimation in The Aziziye Research Hospital, Süleyman Demirel Medical Center, Atatürk University. Between the dates 23.06.2006-15.03.2007, data were gathered from a total of 72 patients, 36 of the patients in the experimental group and the rest in the study group. In data gathering, as a question form and nursing initiative, expressive touching, musical therapy and lavender oil through respiration were applied. Expressive touching for the first day, music therapy for the second day and lavender oil through respiration for three days were applied to the patients in the experimental group. Before and after each application, the pulse, systole, diastole and respiratory values of the patients were measured. Hemoglobin values were also added to these measures in the expressive touching initiative. Data were evaluated by descriptive statistic, chi-square, independent samples t test paired samples t test and one-way anova. 70.8 % of the patients involved in the research were 50 years old (s=51) and above; 61.1 % (s=44) were male; 83.3 % (s=60) were married. Coma score in 56.9 of the patients (s=41) was found to be 8 and 8+3. Average hemoglobin subsequent to touching was 11.94 (SS=3.16) in the control group and 13. 10 (SS=2.54) in the experimental group and the difference was statistically signifi(p= 0.050). Average pulse subsequent to musical therapy was 104.58 (SS=27.46) in the control group and 93.11 (SS=17.99) in the experimental group and the difference was statistically significant (p=0.040). Average pulse among the groups before the aromatherapy was 103.83 (SS= 25.02) in the control group and 97.13 (SS= 21.85) in the experimental group and the difference was statistically insignificant (p= 0.231). Average pulse among the groups after the aromatherapy was 102.41 (SS= 25.26) in the control group and 91.86 (SS=15.35) in the experimental group and the difference was statistically significant (p=0.036).