Obez bireylere verilen beslenme eğitiminin beden imgesiyle uğraşıya, beslenme davranışına ve kilo vermeye etkisi
The efficacy of nutrition education on body image eating behavior and weight loss
  1. Tez No: 242311
  2. Yazar: HANDE ÖNGÜN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TOPUZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Beden imgesi, beslenme eğitimi, davranış değişikliği, diyet, obezite, Behavioral modification, body image disparagement, diet, nutritioneducation, obesity
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Obezite tekrar ortaya çıkma potansiyeline sahip, uzun süre tedaviye ihtiyaç duyulankronik bir hastalıktır. Birçok obez birey için sadece diyet tedavisi ve fiziksel aktiviteağırlık kaybı ve korunması için yeterli olmamaktadır. Obez bireylerde diyettedavisinin yanısıra davranış değişikliğine yönelik tedaviler önem kazanmaktadır. Buçalışmada diyet tedavisine ek olarak kendi kendini gözlemleme, beslenme eğitimi,iştah kontrolü gibi davranış değişikliğine yönelik yöntemlerin kullanılmasının kısadönemde sadece kişiye özgü diyet tedavisi uygulanmasına göre beslenmedavranışları, beden imgesiyle uğraşıları ve kilo verme üzerine etkinliğininaraştırılması amaçlanmıştır. Araştırmaya beden kitle indeksi >27 olan 60 bireykatılmıştır. Bireyler kontrol ve müdahale grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Müdahalegrubuna diyet tedavisine ek olarak davranış değiştirmeye yönelik beslenme eğitimiverilmiştir. Katılımcıların yeme davranışlarındaki ve beden imgesiyle uğraşılarındakideğişikliğin ölçülmesi amacıyla, araştırmanın başında ve sonunda beslenmedavranışlarını sorgulayan anket formu ile beden imgesi ile uğraşı ölçeğiuygulanmıştır. Araştırmanın süresi bir aydır. Araştırmanın sonunda katılımcılarınöğün sayısında, fiziksel aktivitelerinde, sıvı tüketimlerinde artış; öğün atlamadurumları, duygu durumuna göre daha fazla besin tüketme eğiliminde, yemek yemehızlarında düşüş gözlenmiştir. Her iki gruptaki katılımcıların besin seçimlerindeolumlu değişiklikler saptanmıştır. Bireylerin beden imgesi uğraşı ölçeklerinde düşüşsaptanmıştır.Toplumun obezite sıklığının artmasında besin alımı ve hatalı yemedavranışı önemlidir. Obezitenin neden olduğu bazı psikolojik sorunlar bozulmuşyaşam kalitesi, beden imgesi aşağılaması, düşük özsaygı, tıkınırcasına yemedir.Kapsamlı bir kilo kontrol programının amacı sadece kilo kaybı değil, hastaların yemealışkanlıklarını, egzersiz seviyelerini, kendileri ve kendi bedenleri hakkında olumsuzinançlarını değiştirerek davranış ve yaşam tarzı değişikliğini sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
Obesity is a chronic, long-term treatment requiring diseases with a high recurringpotential. Only diet treatment and physical activity is not enough for many obeseindividuals to lose weight. In addition to diet treatment treatments aimed atbehavioral modification come into prominence in obese individuals. The goal of thisstudy is to survey the short time efficiency of treatments aimed at behavioralmodification like self-monitoring, nutrition education, appetite control in addition todiet treatment compared to diet treatment alone on eating behavior, body imagedisparagement and weight loss. 64 individuals with body mass index > 27participated in our research. Participants separated to intervention and controlgroups. The intervention group received nutrition education in addition to diettreatment. Eating behavior questionnaire and body image disparagement used toevaluate the changes in eating behaviors and body image disparagement of theparticipants. The duration of the study is one month. At the end of the research thecount of meal, physical activity, fluid consumption of the individuals increased andmeal missing, the tendency to consume more food according to emotional state,eating speed decreased. In both groups positive changes established at mealreplacement. The body disparagement score of the individuals decreased. Foodconsumption and incorrect eating behaviors is considerable for the prevalence ofobesity in community. The goal of the comprehensive weight control programmes isnot only to achieve weight loss beside that provide life style modification containingeating behavior, exercise level, body image satisfaction changes.