Cep telefonlarının fötal ve postnatal dönemde fare beyincik granüler hücre sayısı üzerine etkisi: Stereolojik bir çalışma
The effect of mobile phones on granular cells number of mouse cerebellum at the fetal and postnatal period: A Stereological Study.
  1. Tez No: 242316
  2. Yazar: ŞEYMAN BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT ÇETİN RAĞBETLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Beyincik, fare, gebelik, granüler hücre, stereoloji, Cerebellum, mice, pregnancy, granule cell, stereology
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Son yıllarda kullanımı yaygınlaşan cep telefonlarının, insanlarda sistemler üzerine etkileri araştırılmaktadır. Bu çalışmanın amacı fötal dönemde fare beyincik granuler hücreleri üzerine cep telefonlarının etkilerini araştırmaktır. Çalışma ve kontrol guruplarında 6'şar adet İsviçre tipi beyaz ırk fare kullanıldı. Çalışma grubundaki gebe fareler, kafesin hemen altına yerleştirilen ve kafesle temas halinde olan cep telefonunun etkisine maruz bırakıldı. Cep telefonu etkisi (890?915MHz taşıyıcı frekans, 217Hz modulasyon frekansı, 2W maksimum pik güç) 11saat 45 dakika standby ve 15 dakika konuşma modunda olmak üzere (12 saat/gün) uygulandı. Doğan yavru fareler ilave 21.gün daha cep telefonuna aynı şiddette maruz bırakıldı. 21. gün sonunda denek ve kontrol guruplarına servikal dislokasyon uygulandı. Farelerin beyincikleri bir kesi ile beyinden ayrıldı. Beyincik frozen mikrotomda stereolojik olarak ?Sistemetik Rasgele Örnekleme?ye göre kesitler alındı ve Hematoksilen ile boyandı. Boyanan kesitlerde optik fraksiyonlama metoduna uygun nöron sayımı yapıldı. Kontrol grubu farelerin beyinciğinde ortalama 23.686.550, denek gurubunun beyinciğinde 29.010.963 adet granüler hücre sayısı olduğu hesap edildi. İki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi (p>0.05). Sonuç olarak; gebelik süresince cep telefonlarının fare beyincik granüler hücre sayısında herhangi bir değişimine neden olmadığı görüşüne varıldı.
Özet (Çeviri)
The use of mobile phones has increased in the last decade. However their effects on human systems are not well known. The purpose of this study is to investigate the effect of mobile phones on the mouse cerebellum granuler cells in the fetal period. Six Swiss albino mice were used in each control the experimental groups. The pregnant mice in the experimental group were exposed to the effects of mobile phones placed beneath the animal cages. The mobile phone (890-915 MHz using Frequency, 217 Hz modulation Frequency, 2 W maximum power) was used for 11 hours and 15 minutes in standby mode and for 15 minutes in talking mode (Total 12 hours/day). After birth the pups were exposed to the effects of the mobile phone for further 21. days at which the pups in both group were sacrificed by cervical dislocation. The cerebellum was cut on the frozen microtome according to ?systematically random samples? rule and the sections were stained with Hematoksilen & eosin for stereological analysis. Neurons were counted in the stained sections according to the optic fractions method. The numbers of granüler neurons estimated were 23.686.550 in the control group and 29.010.963 in the experimental group. There was no statistic significant difference in these numbers of granular cells between the groups (p>0.05). As a result, exposure to mobile phones during pregnancy, was not cause a changing in the number of granular cells in the mouse cerebellum.